Joi, 28 martie 2024 - 9:19:56
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Creşterea economică anunţată de Victor Ponta este de şapte ori mai mică


15 august 2013

Premierul Victor Ponta a anticipat un avans al PIB de circa 1,4% pentru trimestrul doi al anului, în timp ce unii analişti consideră că aceasta a fost de numai 0,2%.

Institutul de Statistică a prezentat datele referitoare la creşterea economică din primul semestru al anului şi din al doilea trimestru din 2013. Recent,  Victor Ponta spunea că economia s-a revigorat puternic în această perioadă.

Potrivit acestuia, economia ar fi crescut cu 2,4% în al doilea trimestru, faţă de aceeaşi perioadă din 2012. Aceste date sugerează că „produsul intern brut a crescut în trimestrul doi cu 1,4% faţă de primele trei luni din an”, scriu analiştii ING Bank. Numai că toate estimările analiştilor consultaţi de EVZ sugerează că prognozele oficiale sunt mult prea optimiste.

În loc de 1,4%, cât reiese din estimările premierului că a crescut economia în al doilea trimestru (faţă de trimestrul I), economiştii ING văd o majorare a produsului intern brut de doar 0,2% în acelaşi interval, deci de şapte ori mai mică.

Specialiştii Raiff eisen Bank cred că în al doilea trimestru al anului, economia a avut cea mai proastă evoluţie de la finele lui 2011 până acum şi întrevăd o creştere de doar 0,3% faţă de trimestrul anterior. La rândul său, Cătălina Molnar, economist şef al UniCredit Ţiriac, are o previziune mai puţin optimistă decât a premierului. În loc de 2,4% creştere anuală în trimestrul doi (adică faţă de aceeaşi perioadă din anul trecut), acesta întrevede un avans de 1,8%. E drept, Cătălina Molnar nu exclude ca datele oficiale să fie mai bune.

Potrivit analiştilor financiari, industria şi agricultura au fost motoarele creşterii în al doilea trimestru al anului. „Similar primului trimestru, activitatea economică a fost susţinută şi în trimestrul al doilea de industrie şi implicit de exportul net. Creşterea capacităţilor de producţie din industria auto şi a unor bunuri de consum durabile au contribuit la această evoluţie pozitivă”, a comentat Cătălina Molnar pentru EVZ.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 28 martie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro