În fabrica Frisch & Frost dintr-un mic orăşel din Austria (Hollabrunn) sunt procesate 104.000 de tone de produse, din care 48.000 de tone de cartofi. Din această cantitate, 75% merge către un singur client: McDonald’s. Rămânând în sfera procentelor, din totalul de tone de cartofi pai, 60% sunt distribuiţi în restaurantele din Italia, 20-25% la cele din Austria, iar diferenţa la unităţile din România. Cu alte cuvinte, cartofii care ajung pe tăvile românilor sunt de pe aceeaşi linie de producţie cu cei care ajung pe masa clientului italian sau austriac. Ca un fapt, românii consumă anual 25 de milioane de porţii de cartofi prăjiţi de la McDonald’s. La un calcul rapid, putem spune ca unul din doi clienţi care mănâncă în aceste restaurante comandă o porţie de cartofi prăjiţi, în contextul în care la McDonald’s are peste 51 de milioane de clienţi anuali.
Pentru Frisch & Frost, cea mai mare provocare a fost să poată cultiva diferite sortimente de cartofi în ţări în care respectivele specii nu se întâlnesc (cu siguranţa, pentru necunoscători, cartofii ”Agria” sau ”Innovator” nu spun multe, dar pentru McDonald’s sunt vedetele restaurantelor). Un astfel de stat este Austria, unde producătorul şi-a ales cu atenţie colaboratorii. Mulţi dintre ei lucrează exclusiv pentru fabrica din Hollabrunn, iar cele două producţii anuale ajung în depozitele Frisch& Frost.
În fiecare zi, la poarta fabricii vin camioane cu cartofi, descărcate în depozitele aflate pe o suprafaţă de 22.000 de metri pătraţi. În aceeaşi zi, de pe poarta fabricii din Hollabrunn ies 10-11 camioane cu cartofii ce urmează să fie distribuiţi lanţului McDonald’s, inclusiv filialei din România.
Cartofii aduşi de agricultorii din zonă sunt depozitaţi, cântăriţi şi spălaţi, apoi sortaţi (cei mici sunt folosiţi pentru sortimentul ”wedges”, echivalentul cartofilor ţărăneşti care se găsesc în restaurantele din România). Cum se face sortarea? Se iau aproximativ 20 de cartofi, iar aceştia împreună trebuie să ajungă la 2,5 m. Ce nu trece acest test se redirecţionează către alte produse din cartofi. Ca o paranteză, din totalul de cartofi care ajung la fabrică se aruncă între 0,5% până la 20%. Teoretic. Pentru că totul se transformă, iar resturile nefolosite de la cartofii franţuzeşti sunt utilizate pentru restul produselor.
După spălare, lângă banda de producţie, câteva angajate ale fabricii iau cartofii cu imperfecţiuni şi-i retuşează. Se spală iar şi abia apoi sunt decojiţi. Urmează o nouă spălare şi tăierea lor. Pasul următor îl reprezintă prefierberea cartofilor. Odată terminată şi această acţiune, cartofii sunt uscaţi şi, ulterior, preprăjiţi într-un ulei similar celui din orice restaurant McDonald’s (o combinaţie între ulei de rapiţă şi floarea soarelui). Cartofii sunt prăjiţi pentru 40 de secunde la 185 de grade Celsius. Se lasă la prerăcit timp de 10 minute, la o temperatură între 0 şi 2 grade Celsius. Urmează congelarea lor la -8, chiar -10 grade Celsius, astfel încât, atunci când sunt ambalaţi, să nu se rupă. Cartofii sunt ţinuţi la congelator aproximativ 10-15 minute.
Odată congelaţi se ambalează în pungi care apoi sunt depozitate în cutii, cu greutate între 750 de grame şi 2,5 kilograme. Practic, întreaga operaţiune din momentul în care cartofii sunt aduşi în depozit şi până sunt ambalaţi durează, în medie, o oră şi 20 de minute.
Din momentul scoaterii lor din ambalaj într-un restaurant McDonald’s din România şi până la servirea lor pe tavă clientului mai trec alte 3 minute. Ar mai fi de adăugat şi faptul că aceşti cartofi au un termen de valabilitate de 9 luni de zile şi că fabrica are o sală de degustare a cartofilor prăjiţi, respectiv a altor produse.
Sursa: capital.ro
Fabricarea celebrilor cartofi Mc Donald’s
14 septembrie 2013
Din aceeaşi categorie:
Top articole
-
Guvernul Bolojan face "victime": 11 comune din Prahova, rămân fără viceprimari!
-
Vara plină de evenimente în Prahova. O săptămână încărcată de poveşti, oameni şi emoţii
-
Ucigaşul cu toporul din Lipăneşti. Tânără de 22 de ani, lovită mortal în plină zi. Agresorul a fost prins la scurt timp!
-
Lovită pe trecerea de pietoni, o femeie din Ploieşti a murit la spital. Fiul cere ajutor pentru a afla adevărul
-
11 suflete, printre care un bebeluş, lăsate sub cerul liber după un incendiu devastator. Apel la umanitate!
-
Femeie aproape ucisă în bătaie de un bărbat care fusese pus în libertate cu câteva ore în urmă
-
EXCLUSIV VIDEO Nico, surpriza banchetului claselor a 8 a de la Colegiul de Artă Carmen Sylva Ploiesti
-
Groapă de gunoi cuprinsă de flăcări azi-noapte, în Prahova
-
Barajul Paltinu rămâne intact! Operaţiunea de golire s-a blocat înainte să înceapă! Ce au descoperit inginerii
-
Acuzaţii grave după o operaţie de peritonită. O fetiţă din Ploieşti, cu corp străin uitat în abdomen
Anul - ediţia nr. 3785
Copyright © 2011 - 2025 Ştiri Actuale
Copyright © 2011 - 2025 Ştiri Actuale
ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 3 iulie 2025
Autentificare
Autentificare