Joi, 18 aprilie 2024 - 3:54:38
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


VIDEO 400 de miliarde de euro/an trebuie cheltuite în UE pentru trecerea la energie verde


15 octombrie 2022

400 de miliarde de euro pe an spune Comisia Europeană că trebuie cheltuite pentru a face mai repede tranziţia la energia verde şi, pentru a obţine independenţa energetică totală faţă de Rusia. Banii vor veni din bugetul UE, din Mecanismul de Redresare şi Rezilienţă, din bugetele naţionale, dar şi din investiţii private, scrie PressHub



Dependenţa de gazul rusesc a creat probleme ţărilor europene, mai ales dependenţa de combustibili fosili din afara Uniunii Europene. Dar există soluţii pentru această problemă. Dacă anul trecut 40% din gazul consumat în Uniunea Europeană venea din Federaţia Rusă, deja, în momentul de faţă, s-a ajuns la doar 9%, a explicat, la Interviurile PRESShub, europarlamentarul PNL Siegfried Mureşan, co-raportor al Parlamentului European al Parlamentului European pe modificarea legislatiei privind Mecanismul de Redresare şi Rezilienţă.

 

Nu mai putem depinde de furnizori de neîncredere

Dar cele mai bune soluţii vin chiar de la natură. Totuşi, sunt extrem de costisitoare.

„Avem în Uniunea Europeană suficient soare, suficient vânt, suficientă apă pentru a produce energie electrică din surse curate, regenerabile. În schimb, combustibili fosili avem într-o măsură mică, aşa că importăm în cantităţi mari de la furnizori de neîncredere sau de la regimuri politice instabile, cum e Federaţia Rusă”, a menţionat Siegfried Mureşan.

Prin urmare, şi sub presiunea creată de intervenţia militară a Rusiei în Ucraina, Uniunea Europeană a stabilit că energia trebuie produsă în cadrul teritoriului său, din surse curate. În plus, ar elimina creşterile artificiale de preţ, pe criterii politice, fără a depinde de dictatori şi fără a polua atmosfera

„Însă pentru a ajunge acolo e nevoie de investiţii. Pentru a ajunge acolo e nevoie de investiţii de aproximativ 400 de miliarde de euro pe an la nivelul întregii Uniunii Europene. Întrebarea este dacă avem aceşti bani sau nu. 

Criza actuală a crescut presiunea atât pe autorităţi publice, cât şi pe sectorul privat pentru a reduce consumul de energie sau pentru a schimba sursa acestei energii. 

Obiectivul de a reduce dependenţa de combustibil fosil, mai ales de cel din afara Uniunii Europene, este corect. Trebuie să îl atingem însă cu o viteză mare, dar nu o putem face decât la viteza cu care ne permitem să facem investiţiile necesare”, a arătat, la Interviurile PRESShub, Siegfried Mureşan.

Schimbarea Mecanismului de Redresare şi Rezilienţă

„Uniunea Europeană a decis că, până în 2027, 30% din toate fondurile europene să meargă în proiecte verzi. Este mult. Toate fondurile europene pe următorii 7 ani însumează 1.800 de miliarde de euro. 30% din această sumă urmează să meargă spre energia verde. Suma este mare. 

Totuşi nu este suficientă. Deci e nevoie de investiţii publice naţionale, dar şi de investiţii private”, a arătat europarlamentarul.

Chiar şi anterior războiului din Ucraina, multe din proiectele necesare pentru a reduce dependenţa de gazul rusesc, pentru a îmbunătăţi infrastructura energetică, puteau fi finanţate din Mecanismul european de redresare şi rezilienţă, creat în 2020, iniţial pentru a trece peste criza economică creată de pandemie, şi împărţit în mai multe planuri naţionale pentru redresare şi rezilienţă (PNRR).

„Aveam deja un pilon pentru tranziţia spre economie verde, pentru reducerea dependenţei energetice. Dar unele proiecte nu pot fi finanţate prin PNRR-uri. În plus, priorităţile statelor membre s-au schimbat. 

Statele membre spun: «Am poate nişte proiecte la care m-am gândit, dar care nu sunt mai urgente decât este interconectare energetică, decât este reducerea dependenţei energetice.»

Ca atare, s-a născut nevoia de modelare, de ajustare, de actualizare a planurilor naţionale pentru a facilita acest lucru şi pentru a facilita investiţiile în energie. Comisia Europeană chiar a propus nişte modificări legislative.

Pe scurt, modificarea planurilor naţionale în toate statele membre este posibilă, însă nu pe criterii politice şi doar respectând legislaţia europeană. Dar în principal în domeniul energetic, pentru a introduce priorităţi în domeniul în domeniul energetic”, a declarat, la Interviurile PRESShub, europarlamentarul PNL Siegfried Mureşan, co-raportor al Parlamentului European al Parlamentului European pe modificarea legislatiei privind Mecanismul de Redresare şi Rezilienţă.

Deci obiectivul este corect, viteza de a de a-l atinge va depinde de sumele de bani şi adevărul este că finanţarea va decide succesul sau eşecul tranziţiei spre o economie verde, este concluzia lui Siegfried Mureşan. 



 


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 17 aprilie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro