Duminică, 24 noiembrie 2024 - 3:12:23
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!

Democraţia elvetiană, un model unic în lume!


12 februarie 2016

Este imposibil să nu te plimbi prin Elvetia, o ţară cu doar 8 milioanre de locuitori, fără să nu găsesti măcar unul din aceste panouri electorale : "Votaţi Da... Votaţi NU !"- sistem care funcţioneaza perfect. 

Elveţienii sunt consultaţi tot timpul si la toate subiectele.

Exemplu. Ca imagine a numerosi elveţieni, Fabienne este o cetaţeană capabilă să mobilizeze locuitorii oraşului său Zurich împotriva unor proiecte ale primăriei. In februarie 2013, parlamentul Zurich a adoptat, în mare majoritate, un proiect de construcţie a unui nou stadion de fotbal, mult mai mare, de 175 milioane euro. ....Numai că există deja un stadion la Zurich !.... Renovat in 2008 din banii contribuabililor cu 190 milioane euro ! Şi acest lucru.... pentru Fabienne era suficient !

"-Avem deja acest stadion, dar ei gaseau că nu era suficientă atmosferă aici şi deci au decis ca trebuia construit un al doilea stadion !
Problema e ca al doilea stadion trebuia finan
ţat 100% din banii cetăţenilor. Deci nu vedem de ce trebuie ca aceştia să plătească un stadion pentru profesionisti! Nu e posibil să investim atâţia bani, atâta timp cât aveam alte obligaţii mai importante !"

Pentru această cetăţeană implicată, există alte priorităţi cum ar fi locuinţele sociale, spre exemplu. Ea a decis, impreună cu alti 50 cetăţeni, să lanseze un referendum. La votul organizat,  populaţia a votat împotriva stadionului şi a anulat in acest fel decizia parlamentului.

Asta arată clar că sistemul  FUNCTIONEAZĂ şi că este posibil ca cetăţenii să intoarcă pe dos o decizie luată de parlament.

Democraţia directă elveţiană permite poporului să controleze pe cei de la putere şi să se asigure că parlamentarii nu pot vota orice, oricum. Ameninţarea permanentă de o sancţiune populară îi îndeamnă pe  parlamentari să facă o politică diversă: .... să gândească de două ori in momentul votării.

 Militanţii unei organizaţii pacifiste au  iniţiat un referendum  împotriva cumpărării de noi avioane militare."Nu este nevoie sa cheltuim ataţia bani pentru chestii inutile ! Suntem neutri ! "

In Elveţia, sute de cetaţeni se opresc sa semneze, chiar daca plouă ! A semna este o dovadă de responsabilitate fundamental.“ Acum doi ani, spune Fabienne, si eu am colectat semnături într-un mic orăşel pentru a ne opune la cumpărarea de noi avioane F18. Este o risipă de bani publici, de energie, de inteligenţă, materie primă, nu avem nevoie de asta !"

Deci, în numele democraţiei, aici avem chiar dreptul să atacăm un stâlp al statului : Apărarea Naţională !! ! Aceşti pacifişti militează pentru o Elveţie fără arme ! Ceea ce seamănă ca o provocare într-o ţară în care fiecare bărbat este soldat până la vârsta de 30 de ani ! ....  

"Acum 5 ani, deja am lansat o iniţiativă împotriva cumpărării de noi avioane de luptă, pentru ca Elvetia să nu mai cumpere până in 2019. După ce am colectat numărul de semnături necesare, guvernul a decis să amâne cumpărarea avioanelor "

 " Democraţia Directă este, într-adevăr, un sistem ce permite cetăţenilor să îşi exprime preferinţele direct pe subiecte concrete. În alte ţări, singurul mod de exprimare este să delege reprezentanţi. În Elvetia, putem prin amândouă.", spune un politolog din Geneva

Întrebat dacă poporul poate să se exprime şi prin manifestaţii de stradă, politologul a precizat:
" Da, dar necesită un consum mare de energie, este mult mai conflictual şi mult mai costisitor ! Aici, pe undeva, noi reglăm problema înainte, şi de aceea nu prea sunt manifestaţii de stradă in Elveţia ! Pentru că avem ocazia să ne exprimăm prin Democraţie Directă !"

Democraţia Directă dă poporului posibilitatea de a introduce LEGI NOI....indiferent de voinţa parlamentarilor, lansând INIŢIATIVE POPULARE care, pentru a fi supuse obligatoriu la Referendum, trebuie să aibă cel putin 100000 semnături !

Depunerea semnăturilor la Cancelaria Federală este un eveniment larg mediatizat.

UDC a depus, la Berna, iniţiativa populară in ce priveşte criminalitatea străinilor.De câţiva ani, acest partid este pe locul unu în ceea ce priveşte depunerea de iniţiative ! El cunoaşte un mare succes în ceea ce priveşte subiecte atât de sensibile precum expulzarea criminalilor străini, văzuţi ca nişte "oi negre"....

Nu cu mult timp în urmă, elveţienii au susţinut o iniţiativă populară cu numele "1:12" (adică, în aceeaşi întreprindere, salariul cel mai mare să nu poata fi mai mare de 12 ori decat cel mai mic). Alegătorii elveţieni sunt foarte solicitati (votează legi de 4 ori pe an)....

Aici aveţi un spectacol cu scopul de a mobiliza cetăţenii să voteze. Pentru a se face cunoscuţi,  “tinerii socialişti” se leagă de patronul băncii UBS. Dezvăluiesc în public că acesta câştigă de 250 de ori mai mult decât cel mai mic salariat al Băncii!

"Este pentru a face să reacţioneze lumea în ceea ce priveşte un subiect care a rămas pentru mult timp tabu... adică diferenţele salariale ! Este o mare diferenţă acum intre salarii in Elveţia şi cu această acţiune 1:12 vrem să schimbăm. Chiar dacă nu va fi votată la referendum, totuşi ne-am realizat scopul de a face cunoscut poporului elveţian inegalităţile salariale existente."

Cu o lună înaintea scrutinului, formularele referendumului au fost expediate prin poştă electoratului. Ei au votat asupra iniţiativei 1:12 ....Pentru salarii echitabile, de asemenea şi asupra altor subiecte care privesc fie ţara, fie cantoanele, fie comunele.

Rezultatul referendumului 1:12 a fost concludent. O treime din populaţie a votat DA, iar două treimi NU! Ceea ce înseamnă că diferenţele salariale trebuie, neapărat , să fie mai mici. 


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin

Hidroprahova


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 22 noiembrie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro