Duminică, 23 iunie 2024 - 4:58:44
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Biserica evanghelică-luterană din Norvegia aprobă căsătoriile între persoane de acelaşi sex


17 aprilie 2016

Cu un total de 88 de voturi din 115, delegaţii reuniţi la Trondheim (vestul Norvegiei) au hotărât crearea unei noi liturghii pentru oficierea căsătoriilor între persoane de acelaşi sex, care ar urma să fie adoptată într-un viitor sinod, în ianuarie 2017.

Măsura este valabilă la nivelul Bisericii evanghelice-luterane din Norvegia, dar fiecare pastor va avea dreptul de a refuza oficierea unor astfel de uniuni.

Până în prezent, căsătoria religioasă între două persoane de acelaşi sex era permisă doar în Suedia, Danemarca şi în unele congregaţii din lumea anglo-saxonă.

Propunerea de autorizare a căsătoriilor religioase pentru cuplurile homosexuale fusese respinsă de un sinod din Norvegia în 2014, însă alegerile ecleziastice din luna septembrie 2015, soldate cu victoria facţiunii liberale, au schimbat situaţia. O lună mai târziu, în pofida unor divergenţe de ordin personal, cei 12 episcopi au susţinut în unanimitate propunerea adoptată, în cele din urmă, în aprilie 2016.

Anul trecut, Biserica Protestantă Franceză a autorizat binecuvântarea căsătoriilor dintre persoane de acelaşi sex, iar Biserica Presbiteriană din SUA a aprobat o modificare de statutului său în aşa fel încât să menţioneze şi acest gen de căsătorii.

Norvegia are o populaţie de 5,2 milioane de persoane, din care 74 % se declară luterani şi a fost a doua ţară din lume, după Danemarca, în care s-a legalizat înregistrarea oficială a parteneriatelor între persoane de acelaşi sex, în 1993. Începând din 2009, cuplurile homosexuale au dreptul să se căsătorească civil şi să adopte copii. Biserica Norvegiei permite hirotonirea homosexualilor.

Sursa: AGERPRES
 


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on FacebookISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 21 iunie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro