Miercuri, 22 mai 2024 - 4:44:09
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Iranul va trimite o nouă maimuţă în spaţiu


15 octombrie 2013

Iranul va trimite în următoarea lună o nouă maimuţă în spaţiu, în cadrul programului său spaţial, a anunţat Hamid Fazeli, adjunctul şefului Organizaţiei Spaţiale Iraniene, citat duminică de presa din republica islamică, preluată de France Presse.

‘A doua maimuţă astronaut este pregătită să fie trimisă în spaţiu /…/ Acest lucru se va întâmpla în cursul lunii ce urmează’, a declarat Fazeli. Iranul a afirmat la sfârşitul lui ianuarie că a trimis la bordul unei capsule la 120 de kilometri altitudine o maimuţă care a revenit în viaţă din această călătorie. O primă tentativă de acest fel a eşuat în septembrie 2011.

În luna septembrie a acestui an, un responsabil al agenţiei spaţiale a precizat că Iranul ar mai putea trimite în spaţiu o pisică persană. Iranul are un ambiţios program spaţial, ce prevede trimiterea unui zbor spaţial uman la orizontul lui 2020.

Pe de altă parte, potrivit agenţiei de presă Irna, actualul şef al Organizaţiei Spaţiale, Akbar Torkan, a mărturisit că au existat ‘mici întârzieri în program din cauza lipsei de fonduri’, probleme financiare provocate probabil de sancţiunile economice occidentale impuse Iranului. Fazeli a spus recent că Iranul va trimite în spaţiu până în martie 2014 trei mici sateliţi.

Iranul a trimis deja în spaţiu trei sateliţi, începând din 2009, iar în februarie 2010 – o ‘capsulă’ având la bord un şobolan, broaşte ţestoase şi insecte. Programul spaţial iranian este urmărit îndeaproape de ţările occidentale, care se tem de posibilele implicaţii militare ale acestuia.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on FacebookISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 22 mai 2024
Autentificare
stiriactuale.ro