Vineri, 26 aprilie 2024 - 2:29:43
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


CEDO condamnă Rusia pentru masacrul de la Beslan din 2004


15 aprilie 2017

Rusia nu a protejat dreptul la viaţă al celor 330 de persoane, între care 186 de copii, care au murit în asaltul asupra unei şcoli din Beslan şi a dovedit 'deficienţe grave' în ceea ce priveşte modalitatea în care a soluţionat criza ostaticilor, a decis Curtea Europeană a Drepturilor Omului, care a condamnat joi Moscova la plata a 3 milioane de euro, informează AFP şi EFE.

Un comando cecen lua pe 1 septembrie 2004 într-o şcoală din Osetia de Nord peste 1.200 de ostatici: elevi, profesori şi părinţi. Au murit atunci 330 de persoane, peste jumătate fiind copii. Una dintre teroristele-kamikaze s-a detonat în mijlocul unui grup de prizonieri. Toţi bărbaţi. Sutele de rude aşteptau în afara şcolii cu sufletul chircit de durere ca întreg coşmarul sî ia sfârşit. Moscova a promis că nu va fi o luare cu asalt. Dar a fost. Un asalt neprevăzut. Trupele speciale au intrat în şcoală când teroriştii au început să-i execute pe ostatici. Teroriştii au detonat sala de sport cu copiii în ea. În 1998, în cazul Budionnovk, întrebat ce ar trebui să facă autorităţile de la Moscova pentru ca rebelii ceceni să părăsească spitalul ocupat atunci, liderul luptătorilor separatişti, Ramzam Basaev, fratele lui Samil, a spus: -Aduceţi-mi aici familia şi ameninţaţi că la fiecare 10 minute veţi ucide câte un membru. Doar aşa veţi câştiga. Dar Putin nu a ţinut seama de asta.

Potrivit sentinţei, CEDO a constatat încălcări în domeniul securităţii prin lipsă de acţiune, cu toate că ameninţarea era cunoscută, deficienţe grave în anchetă, eşecul de a reduce riscurile în timpul operaţiunii de salvare şi excesul de forţă la care au recurs trupele de securitate.

Curtea de la Strasbourg a fost sesizată de 409 cetăţeni ruşi, unii dintre ei fiind luaţi ostatici şi/sau răniţi, iar alţii făcând parte dintre rudele victimelor.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 26 aprilie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro