Vineri, 29 martie 2024 - 4:02:21
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Nelson Mandela a încetat din viaţă


6 decembrie 2013

Nelson Mandela, primul preşedinte de culoare sud-african, un erou al omenirii, a încetat din viaţă joi seară, potrivit Reuters.

Nelson Mandela, în vârstă de 95 de ani, eroul luptei împotriva apartheidului, a murit la domiciliul său din Johannesburg, a anunţat joi seara preşedintele sud-african Jacob Zuma, pentru postul de televiziune publică.

"Fostul preşedinte Nelson Mandela ne-a părăsit (...), acum se odihneşte în pace. Naţiunea l-a pierdut pe unul dintre cei mai iluştri fii ai săi", a spus Zuma, în jurul orei 21.30 GMT (23.30, ora României).

Nelson Mandela, primul preşedinte de culoare al ţării (1994-1998), a fost spitalizat în perioada 8 iunie - 1 septembrie din cauza unei recidive a unei infecţii pulmonare, cauzată probabil de tuberculoza contractată în închisoare.

Mandela era îngrijit la domiciliu de 22 de medici din Johannesburg începând cu 1 septembrie.

Deşi pneumonia se vindecase, plămânii săi rămăseseră sensibili. "Este dificil pentru el", "este încă foarte sensibil la germeni, prin urmare trebuie menţinut într-un mediu steril. Camera sa este ca un salon de terapie intensivă", declara în noiembrie Winnie Madikizela-Mandela.

Problemele pulmonare ale laureatului premiului Nobel pentru Pace erau probabil legate de sechelele lăsate de tuberculoză. El a contractat această boală în timpul detenţiei pe insula-închisoare Robben Island, în largul Cape Town, unde a petrecut 18 dintre cei 27 de ani de închisoare în temniţele regimului de apartheid.

Lider al luptei persoanelor de culoare împotriva regimului rasist care se străduia să instituţionalizeze segregaţia în Africa de Sud, Mandela, în vârstă de 94 de ani, a petrecut 27 de ani în detenţie, în perioada 1964-1990.

Din spatele gratiilor, el a devenit simbolul oprimării poporului său, în timp ce lumea întreagă manifesta şi organiza concerte pentru a fi eliberat.

 


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 29 martie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro