Joi, 28 martie 2024 - 7:15:17
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Papa renunţă la Pontificat


11 februarie 2013

Anunţ istoric: Papa Benedict al XVI-lea va renunţa la Pontificat pe 28 februarie. Înaltul pontif a făcut anunţul personal, în limba latină, în timpul slujbei de canonizare a martirilor de la Otranto. Liderul Bisericii Catolice a spus că nu mai are "forţele" necesare pentru a conduce Biserica din cauza vârstei sale.

"Papa a anunţat că va renunţa la ministerul său la ora 20.00 (21.00 ora României), la 28 februarie. Atunci va începe perioada «sede vacante» (locul vacant)", a precizat purtătorul de cuvânt Federico Lombardi.

Ultimul papa care a demisionat a fost papa Gregory XIII (1406–1415), pentru a pune capăt unei schisme. Şi Papa Ioan Paul al II-lea a scris o scrisoare de demisie, în cazul în care s-ar fi imbolnavit cu o boală incurabilă sau dacă i se întâmpla ceva care l-ar fi împiedicat să-şi îndeplinească sarcinile.

Au mai abdicat, de asemenea, Clemente I, suveran Pontif intre anii 88 si 97 şi Celestino al V-lea (august - decembrie 1294).

Scaunul suveranului pontif va fi vacant până când este ales un succesor, informează Reuters. În aceste condiţii va fi organizat un conclav pentru desemnarea unui nou suveran pontif.

Desemnarea unui nou papă se face de către un conclav secret de cardinali, într-o încăpere din Vatican. Buletinele de vot sunt anonime, pe fiecare fiind imprimat cuvântul "eligo" (aleg). Numărarea voturilor secrete se face în prealabil de o comisie alcătuita din trei membri. Pentru a fi ales, noul papă trebuie să întruneasca două treimi plus un vot.

Atunci când unul dintre candidaţi întruneste majoritatea necesară, buletinele de vot sunt amestecate cu paie uscate şi aprinse în sobă. Pe hornul special din Capela Sixtină iese un fum alb care vesteşte mulţimii că lumea catolică are un nou papă.

Imediat dupa aceea, unul dintre cardinali iese pe balconul Domului şi anunţă: "Annuntio vobis gaudium magnum - habemus Papam!", rostind şi numele celui ales.

Joseph Aloisius Ratzinger a devenit Papa Benedict al XVI-lea în aprilie 2005, în urma morţii Papei Ioan Paul al II-lea. Alegerea numelui de Benedict are importanţă simbolică. Ziua de naştere a noului papă, 16 aprilie, este sărbătoarea Sfântului Benedict Iosif Labre (26 martie 1748 - 16 aprilie 1783), cunoscut ca Sfântul Pelerin.

S-a născut pe 16 aprilie 1927, în Bavaria şi este al optulea papă german. La 19 ani a început studiile universitare de Teologie, la 24 de ani a fost hirotonit preot, iar la 30 de ani a devenit un tânăr preot doctor-docent în Teologie. În 1977 a fost ridicat la rangul de Cardinal.

Papa Benedict al XVI-lea vorbeşte fluent germana, italiana, franceza, engleza, spaniola şi latina. Este autor al unui mare număr de cărţi şi monografii pe teme religioase, de morală şi filosofie


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 28 martie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro