Vineri, 29 martie 2024 - 11:38:13
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Grecia se declară incapabilă să economisească


20 iulie 2012

banciGrecia nu are aproape nicio şansă să economisească 11,5 miliarde de euro în doi ani, aşa cum solicita Comisia Europeană şi FMI înainte de a mai acorda ţării vreun nou împrumut, a declarat liderul partidului socialist PASOK, Evangelos Venizelos, fost ministru al Finanţelor. PASOK este unul dintre cele trei partide aflate la guvernare în Grecia. „Este foarte dificil, este aproape imposibil să obţinem 11,5 miliarde de euro prin economii bugetare în 2013 şi 2014", a afirmat Venizelos. El a adăugat că aceste dificultăţi existau oricum, dar sunt amplificate de recesiune. Potrivit guvernului elen, PIB-ul Greciei s-ar putea contracta cu 6,7% în 2012, faţă de un declin de 4,5% anticipat iniţial, în special din cauza reducerii drastice a cheltuielilor publice, cuplate cu concedieri masive. Grecia trebuie să economisească 11,5 miliarde de euro prin măsuri care au ca termen de transmitere către Comisia Europeană şi FMI finele lunii iulie, pentru a rămâne sub protecţia lor financiară.

Planul de austeritate urmează să fie supus miercuri aprobării celor trei partide din coaliţia guvernamentală, conservatorii din Noua Democraţie, condus de premierul Antonis Sămăraş, socialiştii din PASOK, şi stânga moderată, condusă de Fotis Kouvelis. În paralel cu acest plan, guvernul intenţionează să renegocieze cu partenerii internaţionali amânarea cu doi ani, până în 2016, a termenului până la care trebuie echilibrat bugetul, a spus sursa.

UE şi FMI nu au respins în totalitate o astfel de extindere, dar nu au promis încă nimic. Potrivit acordului iniţial, economiile de 11,5 miliarde de euro trebuie să provină din reducerea beneficiilor sociale şi prin scăderea cheltuielilor în sectorul public, prin eliminarea a 150.000 de locuri de muncă până în 2015. Guvernul s-a angajat totodată să accelereze şi să extindă programul de privatizări, care ar trebui să aducă statului circa 19 miliarde de euro până în 2015.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 29 martie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro