Marţi, 19 martie 2024 - 9:09:42
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Polonia reduce subvenţiile pentru producătorii de energie regenerabilă


11 aprilie 2013

Polonia intenţionează să reducă subvenţiile pe care le acordă pentru energiile regenerabile după ce încetinirea economiei a majorat deficitul bugetar, a declarat adjunctul ministrului polonez al economiei, Jerzy Pietrewicz.


Decizia Poloniei urmează unor măsuri similare adoptate în Spania, Italia, Germania, Franţa şi România, în încercarea de a ţine sub control creşterea preţurilor plătite de consumatorii finali.


"Nu avem de gând să eliminăm subvenţiile, însă credem că progresele tehnologice ne permite să reducem subvenţiile propuse anterior", a declarat Jerzy Pietrewicz la primul său interviu de la numirea în funcţie la finele lunii februarie, potrivit Bloomberg.


Pietrewicz a adăugat că noile propuneri vor fi incluse în noua lege privind energiile regenerabile care va fi prezentată în luna octombrie.
Guvernul polonez doreşte să scadă sprijinul acordat producătorilor de energie regenerabilă cu 38%, până în 2020
Polonia, ţară care produce 90% din energia să electrică pe bază de cărbune, şi-a propus să crească ponderea energiei produse din surse regenerabile până la 15% în 2020 de la aproximativ 2% în prezent. Autorităţile de la Varşovia estimează că sprijinirea energiilor regenerabile va costa statul 10,8 miliarde de zloţi (3,4 miliarde de dolari) în 2020, de la 5,5 miliarde zloţi în 2014.


"Intenţia noastră este să venim cu o soluţie bună în mijlocul unor interese variate. Înţelegem că investitorii au nevoie de stabilitate şi predictibilitate", a spus Pietrewicz. Potrivit acestuia, energia eoliană ar trebui să devină "baza" surselor regenerabile, permiţând Poloniei să-şi reducă dependenta de cărbune.
Pentru energia solară, guvernul de la Varşovia vrea să încurajeze micile proiecte în timp ce va limita suportul pentru marile parcuri. "Marile parcuri fotovoltaice sunt cea mai scumpă sursa de energie. Vrem să aşteptăm până când va fi mai ieftin să finanţăm acest tip de investiţii", a spus Pietrewicz.


La începutul acestei luni, grupul ceh de utilităţi CEZ a anunţat că a decis să se concentreze pe extinderea în Polonia, după ce România a redus subvenţiile la energiile regenerabile. Guvernul roman a anunţat suspendarea pentru trei ani şi jumătate a sistemului alocării de certificate verzi pentru producătorii de energie din resurse regenerabile.
Măsură este destinată să reducă factura plătită de consumatorul final cu 50% pentru energia regenerabilă, însă risca să-i alunge pe investitori.
 


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Hidroprahova

Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook


































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 18 martie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro