Vineri, 29 martie 2024 - 2:29:09
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Nadia Savcenko, găsită vinovată de uciderea a doi ziarişti ruşi


22 martie 2016

Pilotul militar ucrainean Nadia Savcenko (34 de ani) a fost găsită vinovată luni de un tribunal din Doneţk de uciderea a doi ziarişti ruşi în vara anului 2014 în estul Ucrainei şi riscă până la 23 de ani de închisoare, relatează agenţiile internaţionale de presă.

‘Savcenko şi un grup de persoane, din motive de ură şi duşmănie, i-au ucis pe Korneliuk şi Voloşin’, doi jurnalişti ruşi, a declarat judecătorul, citat de agenţiile de presă ruse, în timpul anunţării verdictului la Doneţk, un mic orăşel rusesc situat în apropierea frontierei cu Ucraina.

Pe lângă moartea celor doi jurnalişti, tribunalul a găsit-o vinovată pe Savcenko şi de trecerea ilegală a frontierei cu Rusia, în condiţiile în care aceasta susţine că a fost răpită de rebeli proruşi în zona de conflict din Donbas (estul Ucrainei) şi apoi predată autorităţilor ruse.

Ucraina şi Occidentul au denunţat un proces politic şi o consideră pe Nadia Savcenko o victimă a operaţiunilor ruseşti în Ucraina, unde Rusia este acuzată că susţine rebeliunea prorusă cu mijloace militare, ceea ce Moscova dezminte.

Preşedintele ucrainean Petro Poroşenko a promis să facă tot posibilul pentru a o readuce pe Nadia Savcenko acasă, făcând referire — fără a da mai multe detalii — la un eventual schimb de prizonieri, potrivit AFP.

Ucraina a propus Occidentului să sancţioneze 40 de persoane ‘implicate direct’ în procesul Savcenko şi speră că soarta pilotului ucrainean va fi abordată de secretarul de stat american John Kerry şi de ministrul afacerilor externe german Frank-Walter Steinmeier, care vor vizita Moscova în cursul acestei săptămâni.

Pe de altă parte, publicaţia electronică Ukrainskaia Pravda a relatat că Irina Gheraşcenko, emisarul preşedintelui ucrainean Petro Poroşenko pentru rezolvarea politică a conflictului din Donbas (estul Ucrainei), membră a delegaţiei ucrainene la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE), nu a fost lăsată luni dimineaţă să intre pe teritoriul Federaţiei Ruse. Gheraşcenko, împreună cu o delegaţie de oficiali ucraineni, dorea să asiste la pronunţarea verdictului în cazul Nadiei Savcenko.

La punctul de control Certkovo, Gheraşcenko, care era însoţită de câţiva parlamentari de la Kiev, a fost oprită de grănicerii ruşi şi după trei ore de aşteptare a fost informată că nu are voie să intre în Rusia, pe motiv că reprezintă o ‘ameninţare’ la adresa securităţii Federaţiei Ruse.

‘Eu şi grupul de deputaţi din care făcea parte şi Sviatoslav Ţegolko (purtătorul de cuvânt al preşedintelui ucrainean) am aşteptat în jur de trei ore. A venit apoi un fsb-ist (angajat al Serviciului de Securitate al Rusiei, FSB) şi m-a anunţat că am interdicţie de intrare în Rusia până la 1 februarie 2021′, a afirmat Gheraşcenko.

Gheraşcenko, care a precizat că se deplasa, împreună cu Ţegolko, la procesul lui Savcenko la ordinul preşedintelui ucrainean Petro Poroşenko, a declarat că a prezentat vameşilor ruşi documente ce atestau faptul că face parte din delegaţia ucraineană la negocierile de la Minsk, precum şi legitimaţia de membru al delegaţiei ucrainene la APCE şi paşaportul diplomatic.

Reprezentanta preşedintelui Poroşenko la negocierile de pace de la Minsk a indicat că documentul prin care Rusia îi interzicea intrarea pe teritoriul său data din 8 martie. În prezent, Ministerul de Externe ucrainean pregăteşte o notă de protest la adresa MAE rus.

‘Consulul nostru (în Rostov, Vitali) Moskalenko, care se afla la punctul de control, mi-a spus că situaţia este foarte tensionată la Doneţk’, a spus Gheraşcenko, exprimându-şi temerea în legătură cu posibile provocări la adresa unei delegaţii de parlamentari ucraineni care s-au deplasat separat la procesul Nadiei Savcenko.

Este vorba despre un grup de deputaţi din facţiunile Blocul Petro Poroşenko (BPP) şi Batkivşcina (Patria), partidul fostului premier Iulia Timoşenko, care au anunţat duminică seara plecarea în Rusia pentru a asista la pronunţarea verdictului în procesul femeii pilot ucrainene. Nu se ştie însă dacă au şi ajuns.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 28 martie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro