Miercuri, 24 aprilie 2024 - 8:40:25
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Epidemie de poliomielită în Siria


4 noiembrie 2013

Această epidemie este o revenire dureroasă a acestui virus, mai ales pe fondurile eforturilor de eradicare a acestei boli. Cei zece copii, care deja suferă efectele bolii, sunt o aducere aminte sumbră a problemelor cauzate de virus în secolul XX, dar şi un preţ neaşteptat al unui război care include mai mult decât vieţile celor ucişi în conflictul direct dintre rebeli şi autorităţile siriene.

Izbucnirea bolii în Siria este şi un avertisment pentru oamenii de ştiinţă, despre cât de greu este ca o boală să fie complet eradicată, chiar şi una ca poliomielita care, în teorie, ar fi destul de uşor de eliminat, notează „NBC News“.

Copiii sirieni afectaţi locuiesc în provincia Deir al-Zour, din estul Siriei. Se pare că vârsta lor este de doi ani şi chiar mai mică şi că, pe fondul războiului, au rămas nevaccinaţi. Cei zece copii au dezvoltat cel mai rău simptom al bolii: paralizia.

„Din nefericire, nu este ceva reversibil. Dacă sunt deja paralizaţi, aşa vor rămâne. Vor trăi cu aceste consecinţe toată viaţa lor“, spune Gregory Hartl, purtător de cuvânt al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS).

Poliomielita este cauzată de un virus care se transmite de la om la om, dar poate supravieţui şi în apă sau în canalizare. Există un vaccin care poate proteja o persoană întreaga sa viaţă, dar copiii prea mici pentru a putea fi vaccinaţi şi cei care nu au terminat întreaga serie de imunizare sunt complet vulnerabili.

În Siria, aceşti copii vulnerabili sunt de ordinul milioanelor. Conflictul sirian a cauzat o criză umanitară uriaşă în care peste 100.000 de oameni au fost ucişi şi aproape şapte milioane au fost nevoiţi să-şi părăsească căminele.

Nu este încă foarte clar cum virusul şi-a găsit, din nou, loc în Siria, ţară care a scăpat de poliomielită încă din 1999. „Boala era deja în regiune. De luni de zile există avertismente că virusul a fost descoperit în canalizarea din Israel şi în Egipt“, susţine Hartl.

Poliomielita cauzează simptome în doar unul din 200 de oameni infectaţi, aşa că epidemia ar fi putut să nu fie observată de la început. „Asta înseamnă că 199 de oameni din 200 sunt purtători ai virusului şi-l pot da mai departe“, adaugă şi medicul Greg Wallace de la Centrul de Prevenire şi Control al Bolilor (CDC) din SUA.

Eforturile de vaccinare se concentrează pe mai mult de două milioane de copii din Siria, dar şi pe oameni din ţările învecinate, Irak, Turcia, Liban, Iordania, Israel, teritoriile palestiniene şi Egipt. Cei mai vulnerabili sunt copiii subnutriţi, aşa că UNICEF hrăneşte copiii cu o pastă nutritivă numită „Plumpy'nut“ şi le dă suplimente cu vitamina A, ca de altfel şi vaccinări împotriva pojarului şi oreionului.

 

Poliomielita pe glob

 

Experţii în sănătate publică se luptă cu eradicarea acestei boli de zeci de ani. În SUA, poliomielita a fost eradicată în 1979, după o campanie ce a durat peste 20 de ani. În emisfera vestică boala a dispărut, fiind prezentă doar în Pakistan, Afganistan şi Nigeria, deşi izbucnirea din aprilie din Somalia îi îngrijorează pe oficiali.

„Ce se întâmplă în Siria este că, de la începerea conflictului, rata vaccinării copiilor a scăzut“, declară Hartl. Aproape toţi copiii sirieni, 90% din ei, au fost vaccinaţi împotriva poliomielitei înainte de începerea războiului civil. Acum doar 60% sunt imunizaţi.

Ultimul caz de poliomielită din Siria fusese raportat în 1999. Anul trecut, autorităţile au numărat 223 de cazuri de poliomielită pe tot globul, o scădere semnificativă faţă de 650 de cazuri înregistrate cu un an înainte.

Însă OMS şi alte grupuri încearcă să eradicheze această boală care afectează doar oamenii. Vaccinările au redus epidemiile de poliomielită cu 99%. Se spera, la nivel mondial, ca poliomielita să fie cea de-a doua boală eradicată complet cu ajutorul vaccinurilor, cum a fost eradicată variola în anii '70.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 24 aprilie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro