Vineri, 19 aprilie 2024 - 10:05:45
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Cea mai mare cladire din ... chirpici!


7 februarie 2016

Construcţia este unul dintre cele mai importante exemple ale arhitecturii sudano-saheliene, ce foloseşte materii prime din mediul înconjurător, precum argila, apa şi paiele. Clădirea a fost ridicată pe o platformă pătrată, cu latura de 75 de metri şi înaltă de 3 metri. Această bază are rolul de a proteja deteriorarea moscheii în cazul inundaţiilor din sezonul ploios. Pereţii sunt formaţi din cărămizi realizate din lut şi paie, îmbinate cu ajutorul unui mortar făcut din nisip şi pământ. Structura conţine, de asemenea, bârne din lemn ieşite în afara edificiului ce au rolul de a stabiliza construcţia. Acestea sunt folosite pentru a uşura renovarea clădirii la înălţime.

Clădirea necesită lucrări de reparaţie în fiecare an, deoarece este o construcţie "temporară", potrivit http://www.greatmosqueofdjenne.com. Refacerea clădirii după fiecare sezon ploios reprezintă o sărbătoare tradiţională pentru întreaga populaţie.

În 1988, "vechiul oraş Djenne", care cuprinde pe lângă Marea Moschee şi siturile arheologice Djenné-Djeno, Hambarkétolo, Kaniana şi Tonomba, a fost inclus în Patrimoniul Mondial UNESCO, se menţionează pe http://whc.unesco.org.

Locuit încă din anul 250 î.Hr., Djenne a devenit o piaţă centrală de desfacere a mărfurilor şi o verigă importantă în comerţul trans-saharian cu aur. În secolele 15 şi 16 era unul din centrele de propagare a islamului. Casele sale tradiţionale, din care aproximativ 2000 au supravieţuit, sunt construite pe coline (toguere) ca protecţie împotriva inundaţiilor sezoniere.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 19 aprilie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro