UE a decis să îngheţe averile preşedintelui ucrainean demis Viktor Ianukovici şi majorităţii foştilor săi miniştri şi unor apropiaţi, în total 18 persoane, acuzate de deturnări de fonduri publice, relatează AFP.
Cele 18 persoane vizate au fost "identificate" ca fiind "responsabile pentru deturnarea de fonduri aparţinând statului ucrainean", arată decizia publicată în Jurnalul Oficial al UE. "Sancţiunile includ măsuri pentru a încerca recuperarea fondurilor deturnate", a adaugat decizia UE.
Viktor Ianukovici este prima persoană din lista oficialilor ucraineni vizaţi de sancţiunile UE. Pe această listă se mai află fostul premier ucrainean Mikola Azarov, care a demisionat la 28 februarie, prcum şi foştii miniştri de Interne, Vitali Zaharcenko, ai Justiţiei şi Sănătăţii din fostul guvern de la Kiev.
De asemenea, sunt vizaţi fostul Procuror General al Ucrainei, fostul şef al serviciilor de securitate, omul de afaceri Serghei Kurcenko şi consilieri apropiaţi ai lui Ianukovici.
Cei doi copii ai preşedintelui demis au fost, de asemenea, trecuţi pe listă, printre care Aleksandr, om de afaceri a cărui avere este estimată la peste 500 de milioane de dolari şi care deţine în Elveţia o companie specializată în vânzarea de cărbune din Ucraina.
Blocarea averilor este una dintre măsurile restrictive cel mai frecvent adoptate de UE, deoarece vizează "doar anumite persoane, fără a afecta populaţia ţării", a menţionat un diplomat.
Elveţia a decis deja la 28 februarie să blocheze averile lui Ianukovici şi ale altor 19 oficiali ai fostului regim.
De altfel, Uniunea Europeană a ameninţat la începutul acestei săptămâni că va decide sancţiuni specifice împotriva unor oficiali ruşi, dacă nu vor fi luate "măsuri concrete şi rapide" în vederea detensionării situaţiei din Crimeea. Nicio decizie în acest sens nu va fi însă luată la summitul extraordinar de joi privind Ucraina, potrivit unei surse diplomatice.