Vineri, 26 aprilie 2024 - 1:15:41
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


SUA plănuiau un război nuclear


19 septembrie 2012

nuclearDirectiva prezidenţială 59, semnată de preşedintele Jimmy Carter pe 25 iulie 1980, este unul dintre cele mai controversate documente din domeniul politicii nucleare.

Statele Unite se pregăteau pentru un război nuclear, arată câteva documente din anii '80 declasificate şi dezvăluite în întregime de curând, scrie Daily Mail.

Potrivit unei directive prezidenţiale, administraţia Jimmy Carter încerca să se doteze cu capacităţi nucleare care să asigure "un mare nivel de flexibilitate, supravieţuire şi performante corespunzătoare în faţa inamicului".

Directiva prezidenţială 59, semnată de preşedintele Jimmy Carter pe 25 iulie 1980, este unul dintre cele mai controversate documente din domeniul politicii nucleare.

Autorii documentului credeau că recurgerea la arme nucleare pentru învingerea trupelor convenţionale nu va conduce neapărat la distrugerea planetei. Potrivit directivei, SUA intenţionau să folosească o tehnică numită "look-shoot-look", care presupunea folosirea unor informaţii sofisticate pentru a găsi obiectivele pe câmpul de luptă, lovirea tintelor, apoi evaluarea pagubelor.

Fragmente ale documentului fuseseră publicate la acea vreme, dar Arhiva pentru Securitatea Naţională a dezvăluit prima dată documentul în întregime.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 26 aprilie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro