Miercuri, 23 iunie 2021 - 12:34:39
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!

Cabinet stomatologic Ploiesti, Dentist Ploiesti - Stomatologie

Tensiuni în Catalonia. Peste 300 de răniţi, s-au folosit gloanţe de cauciuc


2 octombrie 2017

În Spania e cea mai mare criză politică din istoria recentă. Aceasta este generată de referendumul pentru independenţa Cataloniei. Scrutinul care a fost programat pentru duminică de autorităţile locale a fost declarat ilegal de guvernul spaniol şi Curtea Constituţională. Însă separatiştii catalani spun că nu vor să renunţe la vot.

Încă de dimineaţă au apărut conflicte între manifestanţi, cei care vor să ţină referendumul, şi forţele de ordine. Potrivit autorităţilor, sunt peste 300 de răniţi. Poliţia a intrat în forţă în manifestanţi folosind bastoanele şi chiar gloanţe de cauciuc, ceea ce stârnit indignare în Catalonia şi în întreaga ţară.

Primarul Barcelonei a cerut demisia premierului Spaniei, pentru că a trimis forţele de ordine. Oamenii vin să voteze, însă găsesc secţiile înconjurate de poliţişti.

Potrivit lui Andrei Ţărnea, expert în relaţii intarnaţionale, catalanii îşi doresc independenţa din motive economice şi de identitate.

„În primul rând sunt motive identitare, care ţin de tradiţia naţionalismului catalan. E un mix, un amestec complicat de pasiuni politice între o generaţie tânără, care îşi doreşte o Catalonie mai progresistă, modernă, în acelaşi timp există o populaţie mai în vârstă animată de un sentiment de naţionalism catalan, există o parte care văd în această autonomie o oportunitate pentru dezvoltare econonomică.

Din punct de vedere constituţional, acest referendum nu întruneşte acele elemente de condiţie legală pentru ca autorităţile federale spaniole să-l accepte ca legitim”, a declarat Andrei Ţărnea, la telviziunea de ştiri Digi24.

În 2014 a mai avut loc un referendum cu două secţiuni: „Doriţi să devină stat Catalonia?” şi „În cazul unui răspuns afirmativ, doriţi care acest stat să fie independent?”.

La acest plebicist s-au prezentat, potrivit mass media, între 37% şi 41,6%. Dintre aceştia, 80,% au votat DA. Catalonia are o populaţie de 7,5 milioane de locuitori.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin
rating  rating  rating  rating
(329 vizualizări)
Dacă v-a plăcut acest articol, daţi-ne un like:

Adăugaţi un comentariu:
Folosind un cont de facebook:
sau folosind formularul următor:
Nume:

Email:

Comentariul:

Cod siguranţă:
Codul de securitateDin aceeaşi categorie:


Clinica Roua

Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook


ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 23 iunie 2021
Autentificare
stiriactuale.ro