Joi, 28 martie 2024 - 11:25:44
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


FOTO USA la un pas sa decalare razboi: Ambasador ucis in Libia!


13 septembrie 2012

untitled-2Ambasadorul american şi trei funcţionari ai consulatului au fost ucişi la Benghazi, a anunţat miercuri un oficial libian, citat de AFP.

Cei patru oficiali americani au murit în timpul unui atac asupra consulatului SUA din oraşul Benghazi, situat în estul Libiei. Atacul a avut loc din cauza unui film american care ar fi insultat numele profetului Mohamed, relatează BBC şi Al Jazeera. Proteste similare au avut loc şi la Cairo, în Egipt.

Ambasadorul american în Libia, Christopher Stevens, a murit sufocat, din cauza inhalării de fum, în urma atacului asupra consulatului, au spus surse din ministerul de Interne libian, citate de Al Jazeera.

Atacul a avut loc din cauza unui film american făcut de amatori, care a fost considerat ofensator la adresa Islamului şi a profetului Mohamed. Proteste similare au avut loc în Egipt, la Cairo. Protestatari înarmaţi au atacat clădirea cu lansatoare de rachete.

Corpurile oficialilor au fost transportate la aeroportul din Benghazi, pentru a fi duse în capitala Tripoli şi de acolo la baza aeriană americană din Germania.

"Ambasadorul a fost ucis, la fel şi trei funcţionari", a declarat adjunctul ministrului de Interne Wanis al-Sharef. Moartea lui Stevens a fost confirmată printr-un mesaj pe Twitter de către vicepremierul libian, Mustafa Abu Shagur, relatează AFP.ucis

Un grup de persoane care s-au recomandat “suporteri ai legii islamice” a atacat consulatul din Benghazi, în noaptea de marţi spre miercuri, relatează Al Jazeera.

Câteva ore mai devreme, marţi, în Egipt, mii de demonstranţi au protestat din aceeaşi cauză: un film produs de membri ai comunităţii ortodoxe copte din Egipt, care fuseseră expatriaţi şi acum se află în SUA. Ei au rupt steagul american de pe ambasadă şi l-au înlocuit cu unul negru, inscripţionat cu un citat islamic.

Cele două incidente au avut loc exact pe 11 septembrie, când americanii comemorau victimele atacurilor din 2001.

Filmul a fost realizat de un producător israelian, Sam Bâcile, care s-a ascuns, în urma protestelor. Filmul a fost promovat de Morris Sadek, un extremist anti-islamic din California, care sprijină comunitatea creştină din Egipt.

Sam Bâcile a vorbit cu Associated Press şi a declarat că nu se aştepta la o reacţie atât de violentă, însă şi-a menţinut poziţia, anume că Islamul “este un cancer”. El a spus că plănuieşte să facă un serial de 200 de ore, cu acelaşi subiectul.

Filmul întreg nu a fost încă difuzat, însă părţi din el au apărut pe internet, dublate în arabă, filmul fiind în limba engleză.

Acesta este un fragment din filmul-parodie care i-a înfuriat pe musulmanii care au atacat consulatul SUA din Libia şi ambasada din Egipt:

UPDATE Mesajul secretarului de stat al SUA, Hillary Clinton

"Condamn în cei mai puternici termeni atacul asupra ambasadei noastre din Benghazi. Lucrăm pentru siguranţa personalului şi clădirilor noastre şi avem confirmarea că unul dintre ofiţerii Departamentului de Stat a fost ucis", a declarat Clinton, ieri noapte, la aflarea ştirii.

Hillary Clinton a mai spus că i-a telefonat preşedintelui Libiei, Magariaf, pentru a coordona sprijin adiţional pentru protecţia americanilor din Libia. Preşedintele libian a asigurat-o pe Clinton de tot sprijinul său şi al guvernului de la Tripoli.

"Unii au încercat să justifice acest comportament brutal ca răspuns la un material inflamator postat pe internet. SUA deplânge orice efort intenţionat de a denigra convingerile religioase ale altor persoane. Ataşamentul nostru pentru toleranţă religioasă datează încă de la începutul naţiunii noastre. Dar da-ţi-mi voie să fiu clară. Nu există niciodată vreo justificare pentru acte violente de acest gen", a mai spus Hillary Clinton.

UPDATE 2 Libia prezintă scuze oficiale SUA

"Prezentăm scuze Statelor Unite, poporului american şi întregii lumi pentru ce s-a întâmplat", a declarat Mohamed al-Megaryef, preşedintele Congresului General Naţional (CGN), cea mai înaltă autoritate politică din Libia.

UPDATE 3 Libia atribuie atacul susţinătorilor lui Gaddafi

Autorităţile libiene au arătat cu degetul la adresa susţinătorilor fostului regim al lui Muammar Gaddafi şi reţelei Al-Qaida. "Ceea ce s-a întâmplat ieri coincide cu 11 septembrie şi are o semnificaţie clară", a declarat preşedintele Congresului General Naţional (CGN), cea mai înaltă autoritate politică a ţării, Mohamed al-Megaryef, în cursul unei conferinţe de presă la Tripoli, conform AFP.

Ambasadorul Statelor Unite în Libia, Cristopher Stevens, ucis marţi seara în atacul asupra consulatului american de la Benghazi, a susţinut cu pasiune revolta populară împotriva regimului lui Muammar Kadhafi în 2011, relatează AFP.

"Aş fi mai bucuros să văd poporul libian ridicându-se şi revendicându-şi drepturile", a declarat el într-o înregistrare video publicată de către Departamentul de Stat la puţin timp după nominalizarea să ca ambasador la Tripoli, capitala Libiei, în mai 2012.

"Acum sunt nerăbdător să revin în Libia pentru a continua munca formidabilă pe care am început-o, pentru a construi un parteneriat solid între Statele Unite şi Libia, în scopul de a vă ajuta pe voi, poporul libian, la atingerea obiectivelor", a mai pledat el.

Înainte de a fi nominalizat la Tripoli, Chris Stevens a servit, de la debutul revoltei în februarie 2011, ca ambasador pe lângă opozanţii libieni, în cursul căreia forţele aeriene ale NATO au ajutat rebelii să îndepărteze de la putere regimul colonelului Kadhafi. Acesta din urmă, aflat la putere de patru decenii, a fost în final capturat şi ucis de către rebeli.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 28 martie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro