Vineri, 29 martie 2024 - 12:55:20
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Arsenic în apă: milioane de oameni afectaţi


24 august 2013

Aproape 20 de milioane de oameni din China ar putea fi expuşi apei contaminate cu arsenic, arată un nou studiu citat de BBC. Oamenii de ştiinţă au folosit informaţii despre geologia ţării pentru a evalua care ar putea fi zonele cele mai afectate de contaminarea cu arsenic. Studiul a apărut în jurnalul „Science”.

Arsenicul este prezent în mod natural în scoarţa Pământului, dar dacă ajunge în apa subterană, expunerea pe termen lung la această apă poate provoca boli foarte grave: cancer de piele, de plămâni, de vezică urinară sau de rinichi. Până acum, a fost dificil de estimat care era nivelul de contaminare cu arsenic în ţările cu o suprafaţă foarte mare.

În China se crede că există peste 10 milioane de fântâni cu apă de băut, iar apa din fiecare dintre ele trebuie testată pentru a stabili dacă există compuşi toxici în ea. Întregul proces ar putea dura decenii. Din acest motiv, cercetătorii din Elveţia şi din China au preferat să analizeze hărţile geologice ale ţării.

„În ultimii ani, a devenit disponibilă o cantitate mare de informaţii geospaţiale. Avem informaţii despre climă, folosirea terenurilor, distanţa până la râuri sau elevaţie”, a declarat Annette Johnson de la Institutul Federeal Elveţian al Ştiinţei Acvatice, co-autoare a studiului.

Folosind aceste informaţii şi uitându-se la tipurile de roci prezente în China, şi în special la vârsta acestor roci, cercetătorii au indicat regiunile unde este cel mai probabil să fie găsit elementul toxic. Rezultatele lor sugerează că 19,6 milioane de oameni din China ar putea fi expuşi unor niveluri periculoase de arsenic în apa pe care o consumă. „Ce este foarte important este ca autorităţile să testeze prima dată apa din zonele de risc”, a mai spus Johnson.

Apa din fântânile contaminate ar putea fi tratată sau, dacă nu este posibil, fântânile respective ar trebui desfiinţate.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 29 martie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro