Marţi, 27 februarie 2024 - 12:23:42
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Victorie categorică pentru partidul lui Putin


19 septembrie 2016

Potrivit rezultatelor Comisiei Electorale Centrale, după numărarea a 60% din voturi, Partidul Rusia Unită a obţinut duminică o majoritate absolută de 53,8% din voturi la alegerile parlamentare, potrivit AFP.

Participarea la vot a fost de numai 47,8%, faţă de 60% în urmă cu cinci ani, şi chiar mai redusă în metropolele Moscova şi Sankt Petersburg.

Sistemul de vot, jumătate proporţional şi jumătate majoritar, aduce însă partidului pro-Kremlin şi mai multe locuri în în Duma de Stat, camera inferioară a parlamentului Rusiei, posibil 300 din cele 450, faţă de numai 238 în actualul mandat. Ultimele sondaje de opinie la ieşirea de la urne indicau un rezultat mai slab decât în 2011 pentru formaţiunea condusă de premierul Dimitri Medvedev.

Numărătoarea parţială mai arată că Partidul Liberal Democrat (LDPR, de extremă dreaptă), condus de Vladimir Jirinovski, a obţinut 13,7% din voturi, cu 3% mai multe decât în 2011, şi se află practic la egalitate cu Partidul Comunist, care are 13,9%. A mai depăşit pragul de 5% şi va fi reprezentat în parlament partidul naţionalist Rusia Justă. Niciuna dintre aceste formaţiuni nu este considerată de opoziţie — parlamentarii lor votează de obicei alături de Rusia Unită.

Partidele liberale Parnas şi Iabloko nu au obţinut, se pare, nici măcar un mandat.

Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat că "se poate spune cu siguranţă că partidul (Rusia Unită — n. red.) a obţinut un rezultat foarte bun", în ciuda participării la vot "nu foarte ridicate, dar oricum importante".

Potrivit AFP, controlul absolut al partidului — creat în 2001 cu contribuţia lui Putin — permite orice modificări constituţionale. În Rusia, toată lumea se aşteaptă ca Vladimir Putin să candideze în 2018 la un al patrulea mandat prezidenţial.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on FacebookISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 26 februarie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro