Miercuri, 10 august 2022 - 1:38:53
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!

Germania, somată să-şi asume responsabilităţile unui lider


11 septembrie 2012

george-soros-Soluţia preferată a investitorului este că Germania să renunţe la "poziţia deflaţionistă" şi să acţioneze ca un "hegemon benevol" în raport cu partenerii europeni.

Miliardarul George Soros cere Germaniei să-şi asume poziţia de lider al zonei euro şi să pună capăt crizei prin consolidarea creşterii economice, crearea unei autorităţi fiscale europene şi garantarea obligaţiunilor comune, sau, în caz contrar, să părăsească blocul monetar, potrivit Financial Times.

"Să conducă sau să plece. Aceasta este decizia legitimă pe care trebuie să o ia Germania. Ori accepta că soarta lor este legată de restul Europei, îşi asumă riscul de a se ridica sau a se prăbuşi împreună, ori pleacă din euro, pentru că, dacă ar pleca, problemele zonei euro s-ar ameliora. Totul depinde de atitudinea Germaniei. Dacă insistă pe politica de austeritate, sau dacă îşi vor consolida poziţia deflaţionistă actuala fără să mişte, atunci ar fi mai bine chiar şi pentru ei, pe termen lung, să părăsească zona euro", a declarat Soros într-un interviu pentru Financial Times.

El este un susţinător ferm al integrării europene, însă un critic vehement al modului în care Germania a abordat criza în ultimii doi ani, cu accent pe austeritate.

Miliardarul a lăudat decizia Băncii Centrale Europene de a reduce costurile de finanţare ale statelor din zona euro aflate în dificultate prin achiziţii nelimitate de obligaţiuni guvernamentale cu maturitatea de până la trei ani de pe pieţe, vorbind despre planul anunţat joi de preşedintele BCE Mario Draghi drept o măsură "mai puternică" decât cele luate până acum.

"Va avea un impact. Ar putea chiar să reprezinte fundaţia unei eventuale soluţii. Însă este o măsură provizorie, nu o soluţie", a arătat Soros.

Aplicarea planului prezentat de Draghi presupune solicitări explicite de ajutor extern din partea statelor aflate în dificultate. Soros anticipează că Spania nu va cere sprijin internaţional până când nu va ajunge "cu spatele la zid".

Impunerea unor condiţii dure Spaniei şi Italiei în schimbul ajutorului european ar consolida diviziunea dintre statele cu economii solide şi cele puternic îndatorate, avertizează Soros.

"Ar fi un pas către permanentizarea Europei în două viteze", a spus el.

Soluţia preferată a investitorului este că Germania să renunţe la "poziţia deflaţionistă" şi să acţioneze ca un "hegemon benevol" în raport cu partenerii europeni, şi nu să plece din zona euro.

"Ieşirea Germaniei din zona euro ar fi o lovitură teribilă din punct de vedere politic. Toţi pro-europenii pe care îi cunosc sunt şocaţi de această idee. Ar fi mult mai dezirabil că Germania să se răzgândească. Odată ce vor analiza costurile, vor dori probabil să rămână", explica Soros.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin

Clinica Roua


Din aceeaşi categorie:Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook
Top articole
ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 4 august 2022
Autentificare
stiriactuale.ro