Miercuri, 10 august 2022 - 2:54:09
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!

Parlamentul European solicită recunoaşterea independenţei Kosovo


19 aprilie 2013

Plenul Parlamentului European a aprobat joi, cu o largă majoritate, o rezoluţie prin care le solicită celor cinci ţări membre UE care nu au recunoscut încă independenţa Kosovo, printre care şi România, să facă acest lucru, informează cotidianul spaniol El Mundo, potrivit Mediafax.

'Deplâng faptul că Spania, Grecia, România, Slovacia şi Cipru nu au putut acorda sprijinul lor deplin eforturilor făcute de Kosovo. Aceste state membre încă nu au recunoscut independenţa Kosovo. Trebuie să facă acest lucru acum, pentru a permite Kosovo să participe la Europol şi Interpol, precum şi la evenimente sportive internaţionale', a spus raportorul PE pentru Kosovo, Ulrike Lunacek, potrivit unui comunicat al legislativului european.

Parlamentul European le cere celor cinci state menţionate 'să facă tot posibilul pentru a facilita relaţiile economice, sociale şi politice între cetăţenii lor şi cei ai Kosovo', adaugă El Mundo.

Europarlamentarii au primit favorabil dialogul la nivel înalt dintre Belgrad şi Pristina facilitat de Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe şi politica de securitate, Catherine Ashton, şi au cerut să se aplice acordurile dintre cele două părţi cu privire la frontiere.

Ultima rundă a acestui dialog a avut loc miercuri la Bruxelles, fără a se ajunge la un acord privind autonomia sârbilor din nordul Kosovo, un punct considerat esenţial pentru normalizarea relaţiilor dintre dintre Belgrad şi Pristina.

Pe de altă parte, Parlamentul European a avertizat în rezoluţie că 'ideea de a diviza Kosovo sau orice altă ţară din Balcanii Occidentali este contrară spiritului integrării europene' şi şi-a reafirmat sprijinul faţă de integritatea teritorială a Kosovo şi faţă de soluţionarea 'de comun acord a controverselor'.

 

Referitor la procesul de reconciliere, eurodeputaţii au considerat că autorităţile din Kosovo trebuie să facă mai mult pentru 'o integrare mai amplă' a minorităţii sârbe în societate. Ei şi-au exprimat, totodată, regretul faţă de actele de vandalism comise în două cimitire sârbeşti şi au cerut autorităţilor din Kosovo să-i trimită pe autori în faţa justiţiei.

La rândul său, Kosovo trebuie să facă reforme rapide pentru introducerea statului de drept, pentru a lupta împotriva corupţiei şi a crimei organizate, precum şi pentru protecţia minorităţilor şi întărirea capacităţii administrative şi a comerţului, pentru a permite lansarea Acordului de Stabilizare şi Asociere UE-Kosovo, care stabileşte drepturile şi obligaţiile înainte de aderare, au mai afirmat deputaţii, potrivit comunicatului legislativului european.

Uniunea Europeană i-a acordat Serbiei statutul de ţară candidată, dar îi condiţionează începerea negocierilor de aderare de normalizarea relaţiilor cu Kosovo.

 

 


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin

Clinica Roua


Din aceeaşi categorie:Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook
Top articole
ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 4 august 2022
Autentificare
stiriactuale.ro