Guvernul Cehiei a decis să înfiinţeze un centru care să combată diseminarea de ştiri false, multe dintre ele făcând parte din operaţiunile de propagandă ale Rusiei.
Guvernul de la Praga va înfiinţa o unitate specializată ”anti-ştiri false”. Autorităţile se tem de diseminarea informaţiilor false, în special cele despre migranţi, despre care susţin că sunt promovate de site-uri susţinute de guvernul rus, scrie ”The Guardian”.
Noua unitate va contracara interferenţele mediatice în preajma alegerilor parlamentare care vor avea loc în luna octombrie în Cehia. Dezinformarea online are un efect foarte important asupra opiniei publice şi ameninţă să destabilizeze sistemul democratic al ţării, care a fost instituit după căderea comunismului, în 1989.
Cu toate că demonstrarea legăturilor dintre ştirile false şi Kremlin este greu de făcut, autorităţile de la Praga susţin că peste 40 de site-uri care promovează opinii radicale, teorii ale conspiraţiei şi ştiri false sunt susţinute de Moscova.
”Scopul propagandei ruse în Republica Cehă este să semene îndoieli în minţile oamenilor care cred în democraţie, cât şi să păteze imagina Uniunii Europene şi NATO, dar şi să descurajeze cetăţenii să participe la procesele democratice”, spune Tomas Prouza, secretarul de stat ceh pentru afaceri europene.
Centrul Împotriva Terorismului şi Ameninţărilor Hibride îşi va începe activitatea la 1 ianuarie şi va avea, iniţial, 20 de specialişti. Sediul unităţii va fi o clădire care a fost folosită pentru interogări de către fostul regim comunist în timpul Războiului Rece.
”Această ţară a muncit din greu, timp de 20 de ani, după comunism, să creeze o societate deschisă, democratică şi occidentală. Nu vom renunţa la această realizare şi la locul nostru în lume pentru că aşa vrea un tip de la KGB (n.r. – Vladimir Putin)”, a precizat, pentru sursa citată, Ivan Gabal, parlamentar independent, care doreşte expulzarea cetrăţenilor ruşi care au fost condamnaţi pentru diseminarea de informaţii false.
”Putin încearcă să despartă Europa în state solitare care să se bată între ele pentru resursele şi influenţa Rusiei. Riscul e mare. Ruşii simt că încă aparţinem sferei lor de influenţă. Suntem o ameninţare mai mare pentru ei decât Marea Britanie, deoarece noi am demonstrat de curând că este posibil să transformi totalitarismul într-o societate deschisă”, a încheiat politicianul ceh.