Miercuri, 24 aprilie 2024 - 2:51:05
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Frig polar în Europa


8 ianuarie 2017

România este sub cod de ger în următorele trei zile, multe dintre şcolile din ţară fiind închise luni şi marţi nu atât din cauza ninsorilor, cât a temperaturilor scăzute. Iată însă ce se întâmplă şi în alte ţări europene.

Gerul din aceste zile este determinat de o masă de aer polar ce a coborât în Europa centrală şi sudică din Scandinavia

Polonia. Zece persoane au murit din cauza frigului în ultimele două zile în Polonia, iar bilanţul riscă să se agraveze în acest weekend, temperaturile rămânând sub -20 grade Celsius. „Şapte persoane au murit în cursul zilei de vineri, care a fost cea mai tragică din această iarnă”, a declarat sâmbătă Bozena Wysocka, purtătoare de cuvânt a Centrului guvernamental de securitate naţională (RCB). „Am înregistrat alte trei victime” cu o zi înainte, a adăugat ea, ceea ce ridică la 53 de persoane bilanţul victimelor de hipotermie înregistrate de la 1 noiembrie.

Rusia. Chiar şi ruşii au parte de un frig peste aşteptări. La Moscova, oamenii petrec cel mai friguros Crăciun pe rit vechi din ultimii 120 de ani, potrivit Reuters.

Temperaturile au ajuns la circa—30 de grade Celsius în timpul nopţii. În Sankt Petersburg, (nord-est), unde temperaturile au atins circa—24 de grade Celsius, poliţia a anunţat că a descoperit cadavrul unei persoane decedată ca urmare a hipotermiei în noaptea de vineri spre sâmbătă.

Italia. Valul de frig care afectează ţara începând de vineri a provocat moartea a cel puţin două persoane fără adăpost, la Florenţa şi Avellino, lângă Napoli. În această ţară a nins abundent în zona centrală, dar şi în Apulia (sud-est) unde aeroporturile din Bari şi Brindisi au fost închise sâmbătă dimineaţa, aceeaşi măsură fiind luată şi în Sicilia.

Turcia. Istanbul a fost şi el afectat, sâmbătă, de o furtună de zăpadă care a paralizat viaţa de zi cu zi a locuitorilor celui mai mare oraş din Turcia, fiind perturbat traficul aerian, maritim şi rutier. Circa 400 de zboruri programate pentru sâmbătă şi duminică, pe rute naţionale cât şi internaţionale, au fost anulate pe aeroporturile Ataturk şi Sabiha Gokcen.

Autostrada din nordul metropolei a fost închisă, iar mai multe autovehicule mari de transport au rămas blocate pe aceasta din cauza ninsorilor din cursul dimineţii. Toate cursele de feribot dintre zona europeană şi cea asiatică a Istanbulului au fost suspendate pe parcursul zilei de sâmbătă, a precizat sursa citată. În plus, autorităţile au suspendat sâmbătă dimineaţă traficul maritim în Strâmtoarea Bosfor, în ambele sensuri. Meteorologii au anunţat că ninsorile vor continua toată ziua de sâmbătă, însă se vor domoli în cursul serii. Însă, în Istanbul, temperaturile vor rămâne sub valoarea de 0 grade Celsius pe parcursul zilelor următoare.

Bulgaria. Potrivit agerpres.ro, doi migranţi clandestini irakieni au fost găsiţi morţi, vineri, pe muntele Strandja (sud-est), în timp ce ţara este afectată de furtuni de zăpadă. Bărbaţii, în vârstă de 28 şi 35 de ani, au fost descoperiţi îngheţaţi într-o pădure. În aceeaşi zi, peste 100 de oraşe şi sate au rămas fără curent electric din cauza viscolului.

Grecia. Un migrant afgan în vârstă de 20 de ani, a fost găsit decedat din cauza frigului, marţi, în zona de nord a ţării, precizează AFP. Sâmbătă, la Atena, se înregistrau 0 grade Celsius, iar în nordul ţării au fost semnalate temperaturi de până la—15 grade Celsius.

Elveţia. În noaptea de vineri spre sâmbătă, mercurul din termometre a coborât până la valoarea de—19 grade Celsius la Davos şi—15,5 grade Celsius la Berna (centru). Cele mai scăzute temperaturi din această iarnă din Elveţia au fost raportate vineri dimineaţa în La Brévine:—29,9 grade Celsius la altitudinea de 1.000 de metri. Această localitatea deţine recordul absolut de ger din Elveţia:—41,8 grade Celsius la 12 ianuarie 1987.

Croaţia. În zona Split, temperatura ajunsese sâmbătă dimineaţă la—7 grade Celsius, cea mai scăzută din acest oraş-port din ultimii 50 de ani, după cum a informat Institutul naţional de meteorologie.

Germania. A fost cea mai friguroasă noapte din această iarnă, cu temperaturi de—26 de grade Celsius înregistrate de serviciul meteorologic în două localităţi bavareze din sud şi de—25 de grade Celsius la Oberstdorf (sud-est). La Berlin, mercurul din termometre a ajuns la—15 grade Celsius.

Serbia. Valul de frig s-a abătut vineri în mai multe ţări din Balcani, aducând temperaturi de până la—27 de grade Celsius. Cele mai afectate au fost regiunile montane din Bosnia şi din sudul şi estul Serbiei, mai arată sursa citată. Principala autostradă din Serbia a fost închisă, vineri, pe mai multe secţiuni din cauza „dopurilor” de zăpadă înalte de până la doi metri.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 24 aprilie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro