Marţi, 19 martie 2024 - 3:58:50
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Ultimul bilanţ al atacului armat comis în noaptea de Revelion într-un club din Istanbul: 39 de morţi şi 69 de răniţi


1 ianuarie 2017

Ultimul bilanţ al atacului armat comis în noaptea de Revelion într-un club din Istanbul în care se aflau câteva sute de oameni a ajuns la 39 de morţi şi 69 de răniţi, potrivit ministrului turc de Interne, Suleyman Soylu, citat de Reuters.

Conform sursei citate, până în prezent au fost identificate 21 din cele 39 de persoane care şi-au pierdut viaţa în urma atacului armat. Dintre acestea, 15 sau 16 persoane sunt cetăţeni străini.

De asemenea, alţi 69 de oameni sunt răniţi şi spitalizaţi.

Ministrul turc de Interne a mai anunţat că atacatorul este căutat în continuare de forţele de ordine.

Atacul armat a avut loc în noaptea de Revelion, în jurul orei locale 01.30, în clubul Reina, aflat pe malul european al Bosforului. Aproximativ 500 - 600 de persoane sărbătoreau trecerea dintre ani în clubul din Istanbul, când un bărbat înarmat a intrat în local şi a deschis focul, începând să tragă la întâmplare în mulţime. 

”Un terorist cu o armă care avea ţeavă lungă... a dus la capăt în mod brutal şi sălbatic acest atac, după ce a deschis focul spre persoane care erau aici pur şi simplu pentru a sărbători Anul Nou”, a declarat guvernatorul din Istanbul, Vasip Sahin.

Unii martori susţin că atacatorul vorbea în limba arabă, însă informaţia nu a fost confirmată oficial, iar pentru a scăpa cu viaţă unele persoane aflate în club au sărit în apele Bosforului.

Conform autorităţilor, atacatorul a intrat în clubul de noapte îmbrăcat în costum de Moş Crăciun şi a împuşcat mai întâi un poliţist şi un civil care erau în faţa localului.

Clubul Reina, unde a avut loc atacul, este unul select, fiind frecventat şi de foarte mulţi cetăţeni străini, şi se află pe malul Bosforului, lângă primul pod construit peste strâmtoarea care separă Europa de Asia.

La istanbul, până la 25.000 de poliţişti au fost mobilizaţi în perioada sărbătorilor de iarnă.

Autorităţile turce au luat măsuri de securitate suplimentare în noaptea dintre ani în urma atentatelor numeroase comise în ultimele luni de jihadiştii Statului Islamic, dar şi de militanţii kurzi de la PKK. Circulaţia rutieră a fost oprită pe mai multe artere care duc spre centrul Istanbulului, dar şi în Ankara. Mai mult, până la 17.000 de ofiţeri de poliţie au fost desfăşuraţi în noaptea dintre ani pe străzile din metropola situată pe malul Bosforului.

Jihadiştii Statului Islamic au comis în luna iulie un atentat sângeros la aeroportul internaţional Ataturk din apropiere de Istanbul. Un număr de 45 de persoane şi-au pierdut viaţa în atacul armat din terminalul aeroportului Ataturk.

De asemenea, atacul armat din clubul de noapte are loc la aproape două săptămâni de la asasinarea ambasadorului rus Andrei Karlov în Ankara.

Turcia face parte din coaliţia internaţională care bombordează poziţiile jihadiştilor Statului Islamic din Siria şi Irak. De asemnea, soldaţii turci au lansat la finele lunii august o campanie militară împotriva jihadiştilor din apropierea frontierei cu Turcia.

 

 


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Hidroprahova

Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook


































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 19 martie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro