Moldova îşi pierde din populaţie, potrivit unui studiu realizat de Magenta Consulting, zilnic, ţara se diminuează cu 106 locuitori, constată un raport publicat recent de BBC.
La celălalt pol, e situat Qatarul, cu o creştere de 516. Explicaţia - emigraţia. Numărul celor care pleacă îl depăşeşte pe cel al nou-născuţilor şi al decesurilor. Rata anuală a creşterii populaţiei la noi e în minus - 1,1%.
Oamenii din Moldova pleacă. E vorba de persoane de toate vârstele, cu o mică preponderenţă în rândul tinerilor de 18-29 de ani. Datele arată alarmant, chiar dacă oamenii pleacă peste hotare la muncă, dar nu se stabilesc definitiv. Unii moldoveni optează pentru asigurarea unui trai rudelor rămase acasă sau să strângă suficienţi bani pentru o afacere, întrucât salariul lunar din ţară nu este suficient nici pentru existenţă.
Banii trimişi acasă ajung doar pentru consum. Moldova ocupă locul 5 în topul ţărilor care depind de banii de peste hotare, 23% din PIB. Volumul acestora a crescut de 8 ori din 2003 încoace, ajungând la 1.699 de milioane dolari pe an.
Calculele oficiale arată că, în medie, un locuitor plecat peste hotare trimite lunar acasă circa 500 de dolari, majoritatea banilor provenind din Rusia (40%). Aceleaşi surse spun că mai mult de jumătate din populaţia ţării îşi asigură traiul din aceşti bani. Transformată în lei, această sumă e prea mică pentru a face economii şi iniţia afaceri. Ajunge însă pentru un trai asigurat cu minimul necesar pentru cei de acasă. Transferurile băneşti din ţările UE sunt mai mari, dar banii sunt păstraţi la ciorap. Desigur, unii moldoveni trimit bani rudelor prin rutiere.
De obicei, pleacă cei care nu-şi pot găsi un loc de muncă sau un salariu decent acasă. Spre deosebire de anii '90, când o mare parte din locuitorii cu studii superioare, care deţineau locuri de muncă calificate, erau nevoiţi să plece, deseori ilegal, peste hotare, acum se duc mai mult cei cu studii medii şi incomplete (655 faţă de 295 din respondenţii cercetării Magenta Consulting).