S-a întâmplat în Singapore, cel mai mic stat asiatic, dar unul dintre cele mai puternice din punct de vedere economic.
Singaporezii ar fi trebuit să meargă la urne peste câteva zile pentru a-şi alege noul preşedinte, însă nu mai au această şansă, deoarece în cursa pentru funcţie este un singur candidat.
Este vorba de fostul speaker al Parlamentului, Halimah Yacob, care a ieşit învingător, după ce ceilalţi candidaţi nu au reuşit să îndeplinească toate condiţiile necesare.
Halimah va fi prima femeie preşedinte din Singapore, un oraş-stat tehnocrat şi eficient. ”Vă promit că voi face tot ce pot pentru a sluji cetăţenii singaporezi, indiferent dacă voi fi aleasă prin vot sau fără el”, a declarat Halima Yacob.
Funcţia de preşedinte are, în mare parte, doar rol ceremonial în Singapore, deşi şeful statului are drept de veto în unele decizii importante ale guvernului, cum ar fi cele din domeniul fiscal sau judiciar.
O parte dintre singaporezi sunt, însă, nemulţumiţi de situaţia alegerilor prezidenţiale. La acest tur de scrutin au existat, pentru prima oară, noi reguli. Cea mai importantă a fost cea de a restricţiona candidaţii pe criterii etince. Doar cei din grupul rasial malay (care reprezintă doar 14% din populaţie) au putut candida la preşedinţie. În Singapore trăiesc trei rase principale: chinezi, indieni şi malay.
Şi alte noi reguli de alegere a preşedintelui s-au dovedit a fi prohibitive pentru ceilalţi candidaţi. Un candidat care lucrează în sectorul privat, de exemplu, trebuie să fie conducătorul unei companii cu acţiunii în valoare de cel puţin 370 de milioane de dolari.
Criticii spun că toate modificările sunt menite să ucidă competiţia din alegerile prezidenţiale.
Premierul, care conduce de facto statul Singapore, a fost mereu de origine chineză. Comunitatea malay suferă, însă, din cauza discriminărilor, în special în sectorul public, iar conducătorii statului au deschis funcţia de preşedinte doar pentru aceşti cetăţeni ca un gest simbolic.
TITLURILE ZILEI:
• Prahova vibrează de evenimente în săptămâna 19–25 mai: cultură, concerte şi cai putere • Nicuşor Dan, preşedinte. Începe jocul marilor decizii de stat • Prahova vibrează de evenimente în săptămâna 19–25 mai: cultură, concerte şi cai putere • Nicuşor Dan, preşedinte. Începe jocul marilor decizii de stat
Cum poţi să ajungi preşedinte al unei ţări democratice fără să fie nevoie de votul cetăţenilor
14 septembrie 2017
Din aceeaşi categorie:
Top articole
-
Cutremur la Teatrul „Toma Caragiu”. Andi Vasluianu, vizat de concedieri! Actorii şi angajaţii sar în apărarea directorului Mihaela Rus
-
Fost preot găsit spânzurat în podul casei
-
Sinaia, orasul cu care nu te poti plictisi! Protest împotriva abuzurilor din localitate!
-
Un bărbat şi-a pierdut viaţa sub roţile trenului, în Prahova
-
Cristina Deleanu, actriţa născută la Ploieşti, a plecat dintre noi. O viaţă dedicată scenei şi publicului
-
Sfidare totală la Breaza. Hidro Prahova ia bani pe apă infestată, iar şeful ANPC este trimit la "treaba lui"
-
O zi pe an, şansă la vindecare, Ce se petrece la Ghighiu în Vinerea Luminată
-
Ziua Moaşei, sărbătorită cu emoţie la Maternitatea din Ploieşti
-
Prahoveni în stradă pentru reluarea turului II la prezidenţiale
-
Noapte fatală pe un drum din Prahova. Două vieţi pierdute într-un accident cumplit
Anul - ediţia nr. 3753
Copyright © 2011 - 2025 Ştiri Actuale
Copyright © 2011 - 2025 Ştiri Actuale
ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 19 mai 2025
Autentificare
Autentificare