Miercuri, 24 aprilie 2024 - 5:48:17
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Funeraliile lui VACLAV HAVEL


24 decembrie 2011

vaclav_havelCetăţenii cehi şi numeroşi oaspeţi de marcă străini şi-au luat adio vineri, la Praga, de la fostul preşedinte ceh, om de teatru şi erou al "Revoluţiei de Catifea" anticomuniste din 1989, Vaclav Havel, decedat duminică la vârsta de 75 de ani, relatează AFP.

Preşedintele francez, Nicolas Sarkozy, secretarul de Stat american, Hillary Clinton, şi soţul său, fostul preşedinte american Bill Clinton, precum şi premierul britanic David Cameron, figurează printre cei o mie de invitaţi la ceremonia funerară.

Alţi aproximativ 15 şefi de stat i-au însoţit pe liderii cehi şi pe văduva lui Vaclav Havel, Dagmar Havlova, la catedrala Saint-Vitus de la Castelul Praga, sediul oficial al preşedinţiei cehe.

Acest lăcaş de cult a fost de-a lungul secolelor teatrul încoronării regilor Boemiei. De la crearea Cehoslovaciei, Castelul este sediul oficial al preşedinţiei republicii.

O slujbă a fost celebrată la prânz (13.00, ora României) de arhiepiscopul de Praga Dominik Duka şi episcopul auxiliar Vaclav Maly, ambii foşti deţinuţi politici sub regimul comunist, care s-a prăbuşit odată cu "Revoluţia de Catifea" ghidată de Vaclav Havel în 1989.

Succesorul lui Havel în postul de preşedinte al Cehiei, Vaclav Klaus, şeful diplomaţiei, Karel Schwarzenberg, şi fostul secretar de Stat american de origine cehă Madeleine Albright, o prietenă personală a lui Vaclav Havel, au pronunţat discursuri.

Ceremonia de la catedrala Saint-Vitus a fost urmată după-amiază de incinerarea corpului la un crematoriu din Praga. Urna cu cenuşa sa va fi depusă în câteva zile în mormântul familial, situat într-un cimitir din Praga.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 24 aprilie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro