Nivelul de poluare in Italia, care este deosebit de critica in valea fluviului Po si, in general, in orasele din nordul tarii, a devenit din ce in ce mai mare. Situatia a fost descrisa cu lux de amanunte in documentul "Mal'aria 2018 - Europa solicita, Italia raspunde?", raportul privind poluarea aerului in orasele italiene prezentat luni, in ajunul summit-ului de la Bruxelles si destinat in special celor opt tari din UE amenintate de procedura de infringement, printre care se numara si Italia, potrivit Rador care citeaza La Stampa.
Din raport reiese ca in anul 2017, in peste 39 capitale de regiuni din Italia a fost depasita, cel putin intr-o situatie oficiala de monitorizare de tip urban, limita anuala de 35 de zile pentru particule fine, cu o medie zilnica de peste 50 de micrograme pe metru cub. Pe primele pozitii ale clasamentului celor mai poluate orase italiene se afla cele din Nord (Frosinone fiind primul din Centru-Sud, plasat pe locul noua), grav afectate de conditiile meteorologice din zona oraselor din bazinul fluviului Po.
Din 39 de capitale de provincie, cinci au depasit limita de 100 de zile poluare excesiva. Torino (in zona gara Grassi) conduce clasamentul cu un record negativ de 112 de zile cu nivel de poluare peste limite, fiind urmat de Cremona (zona Fatebenefratelli) cu 105, de Alessandria (zona D'Annunzio) cu 103, Padova (zona Mandria) cu 102, Pavia (zona Minerva), cu 101 de zile, Asti (zona Baussano) cu 98 de zile si Milano (Senat), cu 97 de zile, Venetia (zona Tagliamento) cu 94, Frosinone (zona Scalo) cu 93, Lodi (zona Vignati) si Vicenza (zona Italia) cu 90 de zile.
Situatia este deosebit de critica in special in zonele din Valea Po: in 31 din cele 36 de capitale de provincie ale celor patru regiuni nordice (Piemont, Lombardia, Veneto si Emilia Romagna) a fost depasita limita anuala de zi cu zi. Cele mai proaste valori ale concentratiei medii anuale de pulberi in suspensie (PM10) se inregistreaza la Torino (39 micrograme / metru cub de PM10), la Milano (37) si la Napoli (35), orase care nu numai ca le intrec la capitolul poluare pe celelalte din Italia, dar si pe surorile lor europene, cum ar fi Sevilla, Marsilia si Nisa.
In provincia Campania, cele mai critice situatii s-au inregistrat la statiile din orasul Caserta (De Amicis), Avellino (Alighieri) si la Napoli (caile ferate), unde s-a depasit limita zilnica de 50 micrograme / metru cub, respectiv, 53, 49 si 43 de ori. In Umbria, mai precis la Terni, situatia este de asemenea critica, cu 48 de zile de aer irespirabil. Cele mai poluate orase din regiunea Friuli-Venezia Giulia sunt Pordenone (centru) si Trieste.
''Aceasta poluare - avertizeaza Legambiente - se traduce in probleme de sanatate, costuri majore pentru sistemul sanitar si are un impact semnificativ asupra ecosistemelor. Numarul deceselor premature din Italia atribuite poluarii aerului este de peste 60.000 pe an, asa cum specifica raportul anual al Agentiei Europene de Mediu (EEA). Ca sa nu mai vorbim de faptul ca, in Italia, costurile tratamentelor afectiunilor provocate de poluarea aerului sunt estimate la o suma care variaza intre 47 si 142 miliarde de euro (in anul 2010)".