Joi, 11 august 2022 - 2:41:56
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!

SUA suplimentează ajutoarele financiare pentru Moldova şi Georgia


8 iunie 2014

Vicepreşedintele american Joe Biden, aflat la Kiev pentru ceremonia de învestire a lui Petro Poroşenko, a anunţat astăzi deblocarea unor ajutoare financiare simbolice destinate Republicii Moldova şi Georgiei, care vor semna Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană la 27 iunie.

Joe Biden la Kiev s-a întâlnit la Kiev cu preşedinţii moldovean Nicolae Timofti şi georgian Ghiorghi Margvelaşvili.

Ajutorul acordat Republicii Moldova, în valoare de opt milioane de dolari, este destinat sporirii competivităţii acestei ţări, în contextul apropierii de UE. Astfel, ajutorul acordat de către Washington Chişinăului se ridică la 31 milioane de dolari pentru 2014.

Georgia va primi un bonus de cinci milioane de dolari, ajutorul fiind destinat securizării zonelor frontaliere Abhazia şi Osetia de Sud, două regiuni separatiste cărora Rusia le-a recunoscut independenţa în urma unui scurt război între cele două ţări. Ajutorul american acordat Georgiei reprezintă 65 de milioane de dolari în 2014.

Republica Moldova şi Georgia urmează să semneze Acordul de Asociere cu UE la 27 iunie, cu ocazia unui summit european. 

Acest lucru a devenit sensibil din punct de vedere politic, din cauza crizei ucrainene, provocate de către decizia, la sfârşitul lui 2013, a preşedintelui de atunci, Viktor Ianukovici, destituit între timp, de a suspenda semnarea unui acord de asociere cu UE.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin

Clinica Roua


Din aceeaşi categorie:Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook
Top articole
ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 4 august 2022
Autentificare
stiriactuale.ro