Joi, 28 martie 2024 - 6:54:40
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Exporturile americane de ţiţei ar putea lovi economia Rusiei


30 martie 2014

Au existat discuţii în Congresul american pentru eliberarea unor cantităţi uriaşe de petrol din rezerva de stat. Americanii deţin rezerve de ţiţei de aproape 700 de milioane de barili - cantitatea acoperă necesarul naţional pentru 200 de zile, în vreme ce legea impune rezerve echivalente cu consumul pe 90 de zile.

Teoretic, dacă ar vinde 500.000 de barili pe zi din rezerve, cotaţiile Brent ar coborî cu 12 dolari, până la 95 de dolari pe baril.

Experţii estimează că o astfel de depreciere ar genera pentru Rusia pierderi de 40 de miliarde de dolari, adică 2% din PIB. Economia ar intra puternic în recesiune, iar statul nu ar mai avea resurse financiare pentru a se întreţine. Se deschide uşa către posibile creşteri de fiscalitate care pot alimenta nemulţumiri sociale.

Rusia a revenit pe scena mare a politicii mondiale datorită resurselor sale energetice. Încasările din cotaţiile mari au alimentat creşterea economică şi posibilitatea guvernului de a cheltui mai mulţi bani, iar Rusia a putut să folosească gazele şi petrolul drept arme de politică externă. S-a manifestat ca o supraputere energetică.

Statele Unite, care au beneficiat de livrările din exploatările de şist,  au devenit cea mai mare putere energetică a lumii.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 28 martie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro