Marţi, 19 martie 2024 - 5:38:06
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Bruxellesul sub teroare!


23 martie 2016

Două explozii au avut loc pe aeroportul Zaventem din Bruxelles, puţin înainte de ora locală 8 dimineaţa. După aproximativ o oră de la incidentul de la aeroport a avut loc o explozie şi la metroul din Bruxelles,în apropiere de instituţiile europene şi ambasada americană. O sursă citată de televiziunea publică belgiană ridică bilanţul victimelor la 34 de morţi şi peste 170 de răniţi. Cifra se confirmă, după ce ministrul belgian al Sănătăţii a anunţat 14 morţi la aeroport, iar operatorul de Metrou 20 de morţi la metrou. Bilanţul provizoriu mai vorbeşte despre 81 de răniţi la aeroport şi 55 de răniţi la metrou. Atacul de la aeroportul Zaventem a fost unul de tip sinucigaş, a confirmat procurorul general al Belgiei. Nu există cetăţeni români printre victime, a anunţat prim-ministrul Dacian Cioloş. Atentatele din Bruxelles vin la doar câteva zile după arestarea creierului atentatelor de la Paris, Salah Abdeslam, în suburbia bruxelleză Molenbek. Autorităţile belgiene nu exclud ipoteza unei răzbunări.

O primă explozie a avut loc în zona terminalului de plecări, urmată de o a doua în timp ce oamenii fugeau din aeroport. Aeroportul internaţional Zaventem din Bruxelles a fost evacuat şi toate zborurile au fost anulate. La o oră după cele două deflagraţii, a avut loc o explozie şi la metroul din Bruxelles, în staţia Maelbeek, lângă instituţiile europene.

 Un oficial american a declarat pentru AP că cel puţin o valiză cu bombă a explodat la aeroportul Zaventem. El a mai spus că explozibilii folosiţi păreau sofisticaţi şi că anchetatorii îi vor examina pentru a vedea dacă au aceleaşi caracteristici cu cei folosiţi la Paris anul trecut.

Guvernul belgian a decretat trei zile de doliu naţional.

Autorităţile au detonat mai multe bagaje şi pachete suspecte la aeroportul Zaventem, dar şi la o universitate din Bruxelles. O centură cu explozibil intactă ar fi fost găsită la aeroportul Zaventem, conform postului flamand de televiziune VTM.

 Explozia de la metrou a avut loc în al doilea vagon dintr-o garnitură veche, formată din doar trei vagoane, conform operatorului de metrou STIB, citat de televiziunea publică belgiană. Trenul tocmai pleca din staţie în direcţia Arts-Loi, când a avut loc explozia. Conductorul a oprit trenul şi a evacuat oamenii din vagoanele 1 şi 3.

Agenţia românească de turism Paravion informează că cei care au cumpărat de aici biletele pentru zboruri la Bruxelles, în perioada 22-31 martie, la companiile Tarom sau Blue Air, vor putea primi banii înapoi sau folosi biletele pe zboruri ulterioare. 

De asemenea, Tarom informează că zborurile de astăzi şi de pe 23 martie, din Bruxelles, se anulează şi cei care aveau bilete Tarom se pot îmbarca în orice cursă a companiei, din aceste zile, care pleacă de la Amsterdam, Paris, Frankfurt, Munchen sau Londra.

„Terorismul a şocat Belgia, dar cea vizată este Europa, trebuie să fim conştienţi de amploarea şi de gravitatea ameninţării teroriste. Aceste atacuri vin după altele. Paris a fost în mod special afectat, mai ales în ianuarie şi în noiembrie. Alte continente sunt afectate, mă gândesc la Africa. Suntem în faţa unei ameninţări globale, trebuie deci să avem un răspuns global. L-am asigurat pe preşedintele belgian de sprijinul nostru. Războiul contra terorismului trebuie să fie purtat în toată Europa şi cu toate mijloacele care sunt necesare”, a declarat Francois Hollande, preşedintele Franţei.

Un angajat al aeroportului Zaventem a povestit presei cum a încercat să salveze oameni în urma atacului. El a povestit că a auzit un om strigând ceva în arabă, înainte de prima explozie. „Apoi tavanul fals al aeroportului s-a prăbuşit. Am ajutat să cărăm afară cinci morţi, care aveau picioarele distruse, de parcă bomba ar fi venit dintr-un bagaj”, a povestit Alphonse Youla, 40 de ani, conform Reuters.

Autorităţile belgiene au anunţat că gările din ţară vor fi redeschise începând cu ora locală 16.00 (17.00 ora României), după ce prezenţa militară în punctele feroviare va fi întârită, însă gara centrală din Bruxelles va rămâne închisă. Alerta din Belgia râmâne la cel mai ridicat nivel, după atentatele teroriste din Bruxelles, care s-au soldat cu 34 de morţi şi câteva zeci de răniţi, transmite Reuters.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin

Clinica Roua


Hidroprahova

Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



servicii complete deratizare,dezinsectie,dezinfectie



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 18 martie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro