Marţi, 19 martie 2024 - 5:36:17
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


La Strasbourg nu se va mai vota ajutorul FEAG destinat muncitorilor disponibilizaţi de Nokia


19 noiembrie 2012

Marţi, 21 noiembrie 2012 la Strasbourg, parlamentarii europeni ar fi trebuit să voteze  în şedinţa plenară a Parlamentului European alocarea unui ajutor de aproape 25 milioane euro prin intermediul Fondului European de Ajustare la Globalizare (FEAG) destinat unui număr de peste 5000 de muncitori disponibilizaţi din 7 state europene, şi anume România, Spania, Finlanda, Danemarca, Italia, Suedia şi Austria.

Din această sumă ţara noastră ar trebui să primească nu mai puţin de de 2,94 milioane euro, destinaţi sprijinirii unui număr de 1.416 de foşti lucrători ai companiei Nokia şi ai furnizorilor acesteia, pentru ca aceştia să îşi adapteze aptitudinile profesionale şi să găsească noi locuri de muncă.

Din păcate, acest subiect nu va mai face parte din agenda sesiunii plenare a Parlamentului European din această săptămână deoarece alocările de fonduri prin intermediul FEAG au fost blocate în cursul saptămânii trecute, pe motivul lipsei de fonduri în bugetul Uniunii Europene pe anul 2012. Întrucât, nu s-a reuşit ajungerea la un acord în cadrul negocieriolor dintre Parlamentul European si  Consiliul Uniunii Europene cu privire la rectificarea bugetară pentru anul în curs dar şi a bugetului Uniunii Europene pentru 2013, Comisia de Bugete a fost nevoită sa îşi amâne votul pentru aprobarea alocărilor prin FEAG.

”Această negociere între Parlament şi Consiliu duce la astfel de situaţii nu din cauza atitudinii Parlamentului ci cea a unor anumite state membre care nu doresc să mai contribuie la bugetul de anul acesta şi care, în acelaşi timp doresc să reducă şi bugetul pentru următorul cadru financiar multianual 2014 – 2020”, a declarat deputatul european Marian-Jean Marinescu.

În cazul în care nu va fi găsită o soluţie pentru deficitul bugetar aferent anului în curs şi nici nu se va ajunge la o înţelegere cu privire la bugetul anului 2013, atunci ajutorul de aproape 25 milioane de euro atât de necesar celor peste 5000 de lucrători disponibilizaţi, va rămâne blocat.

În mod concret, măsura luată în cazul ţării noastre a fost de amânare de către Comisia de Bugete a Parlamentul European alocarea celor aproape 3 milioane de euro destinaţi României în cadrul primei sale aplicaţii pentru ajutor FEAG.

Anul trecut, Nokia a decis să închidă fabrica de telefoane mobile şi infrastructură din localitatea Jucu din judeţul Cluj, mutându-şi producţia în afara Uniunii Europene, după ce a investit 60 de milioane de euro în această întreprindere inaugurată în 2008. În urma acestei acţiuni, SC Nokia Romania SRL şi o serie de furnizori ai acesteia au disponibilizat un număr de nu mai puţin de 1.904 de persoane.

Fondurile acordate prin FEAG se adresează în special persoanelor care şi-au pierdut locul de muncă în urma schimbărilor survenite în structura comerţului mondial, de exemplu când o întreprindere de mari dimensiuni îşi închide porţile ori se mută în afara UE cum este cazul fostei uzine Nokia de la Cluj dar şi ca urmare a crizei economice şi financiare.

În mod concret, FEAG asigură finanţarea unor măsuri destinate celor disponibilizaţi precum asistenţă pentru căutarea unui loc de muncă, sesiuni de formare generală, reconversie profesională şi orientare profesională dar şi mentorat şi promovarea spiritului antreprenorial.

Grupul PPE este cel mai numeros grup politic din Parlamentul European cu 270 de membri si 3 observatori din Croatia.

 


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin

Clinica Roua


Hidroprahova

Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



servicii complete deratizare,dezinsectie,dezinfectie



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 18 martie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro