Marţi, 19 martie 2024 - 10:00:20
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Cei trei actori principali ai opoziţiei din Ucraina


19 februarie 2014

Violenţele din Ucraina au adus în atenţia lumii trei lideri politici care se opun regimului condus de preşedintele Victor Ianukovici. Provin din partide diferite, dar susţin că au acelaşi scop - viitorul european al Ucrainei şi combaterea corupţiei. Este vorba de un fost campion mondial la box, un lider de extremă dreapta şi un colaborator apropiat al fostului premier Iulia Timoşenko.

Vitali Klitschko este cel mai cunoscut lider al opoziţiei ucrainene. Fost boxer profesionist, el s-a retras din viaţa sportivă în 2012 pentru a se dedica politicii. Are cetăţenie germană, a obţinut un doctorat în ştiinţe sportive şi este liderul Alianţei Democratice pentru Reformă sau UDAR, acronim care în limba ucraineană înseamnă „pumn”.

Formaţiunea sa a obţinut locul al treilea în alegerile legislative din 2012 şi vrea să candideze anul viitor pentru preşedinţie. De curând, preşedintele Ianukovici i-a oferit postul de vicepremier pentru a pune capăt protestelor, funcţie pe care Klitschko a refuzat-o. „Nu mai vrem să trăim la limita supravieţuirii, nu mai vrem să trăim într-o societate dezorganizată, nu mai vrem să trăim în corupţie”, a spus Vitali Klitschko.

Un alt lider al opoziţiei care susţine integrarea europeană a Ucrainei este Arseni Iaţeniuk, colaborator al fostului premier Iulia Timoşenko. Are 39 de ani, este avocat, iar în trecut a fost ministru de Externe şi viceguvernator al Băncii Naţionale. La fel ca în cazul lui Klitschko, preşedintele Ianukovici i-a oferit un post-cheie - cel de premier. A refuzat, însă, oferta.

„Soluţia este să avem un guvern reprezentativ în Ucraina. Doar în cazul în care se va întâmpla acest lucru, partenerii noştri europeni ne vor ajuta financiar”, a susţinut Arseni Iaţeniuk.

Oleh Tiahnibok este cel de-al treilea lider al opoziţiei ucrainene. Conduce partidul de extremă dreapta Svoboda - „libertate” în limba ucraineană. Formaţiunea sa a a intrat pentru prima dată în Parlament în 2012 şi spre deosebire de ceilalţi doi lideri ai opoziţiei, Tiahnibok susţine în special apărarea tradiţiilor în faţa influenţei străine. Partidul său este apropiat de o grupare neo-fascistă, iar unii analişti politici cred că participarea sa la proteste ar putea provoca divizarea opoziţiei.

Chiar dacă au viziuni pe alocuri diferite, toţi cei trei lideri au un duşman comun: Viktor Ianukovici. El este preşedintele Ucrainei din 2010 şi care înainte a fost de trei ori liderul Guvernului. Ianukovici, care a candidat în 2004 pentru funcţia de preşedinte, este cel care a provocat Revoluţia Portocalie, după ce a fost acuzat că a fraudat alegerile.

„Le cer liderilor opoziţiei, care susţin că vor o soluţie paşnică la această criză, să se detaşeze de elementele radicale care urmăresc vărsarea de sânge şi luptele cu forţele de ordine”, a spus Viktor Ianukovici.

Ianukovici este unul dintre cei mai bogaţi oameni din Ucraina, însă nimeni nu ştie cu exactitate la cât se ridică averea sa. Ca să vă faceţi o idee, are o moşie în apropierea Kievului - 137 de hectare de teren, pe care a fost ridicată o vilă estimată la peste 75 de milioane de dolari.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Hidroprahova

Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook


































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 19 martie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro