Marţi, 19 martie 2024 - 12:23:45
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Moartea lui Nelson Mandela, pe prima pagină a ziarelor din întreaga lume


8 decembrie 2013

Chipul lui Nelson Mandela, erou al luptei împotriva apartheidului şi primul preşedinte de culoare al Africii de Sud, decedat joi noaptea la vârsta de 95 de ani, s-a aflat vineri pe prima pagină a ziarelor din lumea întreagă, în timp ce posturile de radio şi de televiziune internaţionale i-au adus un ultim omagiu celui care a fost distins în 1989 cu Premiul Nobel pentru Pace, relatează AFP.

Redacţiile au aşteptat mult timp anunţul decesului primului preşedinte de culoare al Africii de Sud şi aveau pregătite materiale privind lupta sa neobosită împotriva apartheidului.

În ţara sa, majoritatea ziarelor au titrat în alb şi negru.

‘Hamba kahle Madiba’ (Odihneşte-te în pace, Madiba), au titrat numeroase publicaţii în limba fostului preşedinte sud-african, xhosa, (una dintre limbile oficiale din Africa de Sud) şi folosind numele său de clan.

Cotidianul în afrikaans, Die Burger, a scris simplu ‘A plecat’, iar Sowetan a titrat ‘La revedere, Tată!’.

‘Lumea plânge’ şi ‘Africa de Sud este în doliu’, privată de ‘un erou al umanităţii’, scrie cotidianul naţional The Star, reflectând amploarea reacţiilor internaţionale şi a omagiului unanim.

Ca simbol al unei vieţi sacrificate pentru idealurile de dreptate şi libertate, New Yorker a ales un portret din tinereţe al lui Mandela care purta încă mustaţă, în timp ce revista Time a publicat o imagine mai recentă a lui ‘Madiba’ grizonat: în cele două fotografii, el avea pumnul ridicat spre cer.

‘Acordul între caracterul său şi evenimente au făcut din Mandela o personalitate extraordinară’, a titrat ziarul britanic The Guardian.

În Franţa, ziarul de sport L’Equipe a anunţat moartea cu o bandă neagră pe prima pagină.

‘Pasionat de sport, pe care l-a folosit ca un element de unitate în Africa de Sud, Nelson Mandela (…) a fost un exemplu pentru mulţi sportivi din întreaga lume’, a scris cotidianul.

‘Erou al libertăţii’, titrează ediţia online a revistei germane Der Spiegel. ‘Cu Nelson Mandela, lumea a pierdut unul dintre cei mai mari luptători împotriva opresiunii, unul dintre politicienii acestui secol care pentru rezistenţa sa împotriva apartheidului în Africa de Sud a petrecut zeci de ani în închisoare’.

‘Nelson Mandela a murit (1918-2013)’ a titrat sobru la rândul său tabloidul german Bild, obişnuit până acum cu titlurile incisive. ‘Omul cel mai paşnic din lume a murit’, a continuat ziarul, adăugând: ‘Lumea este în doliu din cauza morţii eroului naţional al Africii de Sud’.

În Spania, El Pais a salutat ‘omul care a învins rasismul’, iar Corriere della Serra, în Italia, un ‘erou care a doborât apartheidul’.

Dispariţia lui Mandela a alimentat şi reţelele sociale, Twitter şi Facebook, unde utilizatorii au împărtăşit tristeţea pierderii unui model de dreptate şi hotărâre.a


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Hidroprahova

Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook


































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 19 martie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro