Joi, 25 aprilie 2024 - 2:50:33
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Autoportret Rembrandt, estimat la aproape 23 de milioane de euro


24 martie 2013

Un autoportret al pictorului olandez Rembrandt, despre care se credea până acum că aparţine unui elev al maestrului, a fost autentificat şi estimat la 20 milioane de lire sterline (23,3 milioane de euro), a anunţat fundaţia britanică The National Trust, citată de AFP.

 

Fundaţia, însărcinată cu păstrarea locurilor şi operelor de interes public din Marea Britanie, a primit tabloul în 2010, la reglarea succesiunii soţiei unui colecţionar de artă britanic, scrie Agerpres. Expertul olandez Ernst van de Wetering, specialist de renume mondial în Rembrandt, a autentificat autoportretul, realizat şi semnat de pictorul în vârstă atunci de 29 de ani şi datat 1635, a anunţat luni fundaţia.

În 1968, un alt specialist în opera lui Rembrandt, Horst Gerson, sugerase că tabloul ar fi putut fi semnat de unul din elevii maestrului. În acelaşi an, în cadrul unui proiect de cercetare Rembrandt (The Rembrandt Research Project) s-a studiat pictura şi s-a ajuns la aceeaşi concluzie.

"În ultimii 45 de ani, am acumulat multe cunoştinţe despre autoportretele lui Rembrandt şi variaţiile stilului său", a declarat Ernst van de Wetering, actualul preşedinte ale proiectului de cercetare Rembrandt.

"Rembrandt a fost unul din marii artişti ai epocii de aur olandeze. A realizat un număr considerabil de autoportrete de-a lungul carierei, iar acest portret figurează acum printre cele mai importante opere ale noastre, fiind singurul Rembrandt din colecţia The National Trust, care numără 13.500 tablouri", spune David Taylor, custode al tablourilor şi sculpturilor organizaţiei The National Trust.

Deşi este evaluat la 20 milioane de lire sterline, tabloul nu va fi vândut niciodată, a precizat fundaţia, care deţine opera în numele naţiunii.

Pictura, care a aparţinut mai multor prinţi de Liechtenstein, este expusă din 2010 la abaţia Buckland din Devon (sud-vestul Angliei). Urmează să rămână în acelaşi loc încă opt luni, înainte de a fi curăţată şi analizată mai profund. În cadrul examinării se vor face radiografii, analiza pigmenţilor culorilor şi teste cu infraroşii.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 24 aprilie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro