Aarhus, al doilea oraş danez ca mărime, încearcă lupte împotriva terorismului oferind empatie cu jihadiştii ISIS reveniţi din Siria şi Irak.
În timp ce danezii care au luptat împotriva ISIS au fost ameninţaţi cu închisoarea la întoarcerea din Orientul Mijlociu, teroriştii beneficiază de enorme privilegii, inclusiv apartamente, educaţie şi slujbe, chipurile pentru a-i încuraja să se integreze în societate.
Partizanii proiectului implementat de poliţia din Aarhus susţin că jihadiştii se simt „izolaţi” şi că fac eforturi de a se integra, de aceea a le oferi bunătate şi iertare, empatie şi simpatie, îi va determina să renunţe la ideologia lor criminală.
Totuşi, politicianul danez Nasser Khader, un musulman născut în Siria, afirmă că programul transmite un mesaj prost, recompensându-i pe teroriştii care au participat la războiul împotriva Occidentului şi a valorilor sale.
Khader a declarat pentru canalul de ştiri australian SBS că programul „Îmbrăţişează un terorist” le transmite practic tinerilor musulmani: „Ieşiţi şi faceţi o infracţiune, fiţi jihadişti, veţi obţine o grămadă de privilegii din partea societăţii.”
Cu toate acestea, conducerea poliţiei îşi apără programul:
„Am avut mai multe opţiuni”, spune super-intendentul Allan Aarslev, pentru aceeaşi televiziune. „Am fi putut să-i judecăm pe toţi, dacă am fi avut probe. Totuşi, cu teroriştii pe care nu-i putem trimite în judecată ce facem?”
Omului nici prin cap nu-i trece că aceştia, în loc să fie îmbrăţişaţi, ar putea fi supravegheaţi la sânge!
Aarslev susţine că majoritatea celor reîntorşi din Siria sunt acum „foarte bine integraţi şi că majoritatea lor sunt foarte fericiţi că li s-a oferit o a doua şansă”.
El adaugă: „Sunt bărbaţi care au mers în Siria şi nu ştim ce au făcut acolo, şi aceasta este alegerea pe care trebuie să o facem: să-i ajutăm sau să-i lăsăm singuri. Dacă nu îi integrăm, vor fi un pericol pentru toţi.”
Evident, tipii ăştia sunt convinşi că îmbrăţişarea va alunga pericolul.
Spre deosebire de tratamentul rezervat jihadiştilor, o femeie daneză care a luptat împotriva ISIS în Siria, susţine că este pusă la zid şi forţată să se ascundă de la revenirea ei în Europa.
Joanna Palani a fost combatantă în rândurile luptătorilor kurzi „peshmergas” şi susţine că a omorât aproape 100 de jihadişti, eliberând sclave sexuale şi copii din mâinile acestora.
Palani a primit interdicţie de a călători timp de 12 luni şi a fost ameninţată cu închisoarea când a mers în Qatar.
Anul trecut, avocatul Erbil Kaya încerca să sublinieze ironia situaţiei clientei sale, care a luptat alături de forţele daneze, în timp ce guvernul încearcă să-i reabiliteze pe combatanţii ISIS care se întorc acasă.