Joi, 28 martie 2024 - 11:19:50
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Facebook a început să cenzureze imaginile cu profetul Mohamed


30 ianuarie 2015

La doar trei săptămâni după ce Mark Zuckerberg a făcut o declaraţie publică privind importanţa libertăţii de exprimare, reţeaua de socializare pe care a fondat-o a început să cenzureze imaginile cu profetul Mohamed, relatează „Washington Post”.

Facebook a acceptat să cenzureze imaginile cu profetul Mohamed în Turcia, inclusiv ilustraţiile, adică exact tipul de imagini care i-a înfuriat pe islamiştii care au atacat redacţia „Charlie Hebdo” din Paris.

„În urmă cu câţiva ani, un extremist din Pakistan s-a luptat ca să obţină condamnarea mea la moarte deoarece Facebook a refuzat să cenzureze conţinutul despre Mohamed pe care el îl considera jignitor. Însă i-am ţinut piept deoarece voci diferite – chiar dacă uneori sunt ofensatoare – pot face lumea un loc mai bun şi mai interesant”, a scris Zuckerberg pe Facebook pe 8 ianuarie, imediat după atacurile din Paris.

„Pe măsură ce mă gândesc la atacul de ieri şi la propria experienţă cu extremismul, (îmi dau seama că – n.r.) acesta este lucrul pe care cu toţii trebuie să îl respingem: un grup de extremişti care încearcă să aducă la tăcere vocile şi opiniile tuturor celorlalţi din lume. Nu am să las acest lucru să se întâmple pe Facebook. Rămân dedicat ideii de a construi un serviciu unde să poţi să vorbeşti liber fără frică de violenţă”, a mai scris Zuckerberg.

„Gândurile mele sunt alături de victime, de familiile lor, de oamenii din Franţa şi de oamenii din toată lumea care aleg să îşi împărtăşească părerile şi ideile, chiar atunci când acest lucru necesită curaj. #EusuntCharlie”, a conchis el.

Paginile care „îl ofensau pe profetul Mohamed”, interzise în Turcia

Însă acum Facebook a blocat mai multe pagini care „îl ofensau pe profetul Mohamed”, după ce a primit un ordin în acest sens din partea unei instanţe de judecată din Ankara. Astfel, conţinutul respectiv nu mai este vizibil în Turcia.

În trecut, companii de social media care au refuzat să se supună unor astfel de solicitări, inclusiv Twitter şi YouTube – au fost blocate în totalitate în această ţară.

Încă de la declaraţia lui Zuckerberg privind libertatea de exprimare criticii au atras atenţia că promisiunile acestuia sunt foarte frumoase, însă istoricul reţelei de socializare nu le susţine în totalitate.

În luna decembrie, Facebook a fost de acord să cenzureze pagina lui Alexei Navalnîi, unul dintre principalii critici ai lui Vladimir Putin, la solicitarea autorităţilor ruse care se ocupă de reglementarea internetului.

Jurnaliştii „Washington Post” au notat că acesta era un semn al „noilor limite ale capacităţii Facebook de a servi ca platformă pentru mişcările politice de opoziţie”.

Anterior, criticii au mai acuzat Facebook că a închis paginile asociate disidenţilor din Siria şi din China. Iar Campania Internaţională pentru Tibet a lansat o petiţie împotriva unei presupuse cenzuri din partea Facebook, care a fost semnată de peste 20.000 de oameni.

Pe de altă parte, Facebook este o companie globală şi trebuie să respecte legile statului în care operează, mai scrie „Washington Post”.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 28 martie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro