În linie dreaptă, de la Bucureşti la Damasc sunt cam 1.500 de kilometri. Capitala siriană este mai aproape decât Parisul ori Londra. Dar nu distanţa relativ mică este cea care ar trebui să ne dea fiori în cazul declanşării unui conflict internaţional în zonă, ci pierderile economice directe şi indirecte pe care le-am putea suferi. Calculele „Capital“ arată că acestea ar putea ajunge la circa un miliard de euro în condiţiile unui război de un an, fiind luate în calcul scumpirea carburanţilor, pierderile exportatorilor şi ale transportatorilor ori fluctuaţiile cursului valutar.
Unul din principalele motive de îngrijorare îl reprezintă diminuarea exporturilor. Trebuie spus de la început că Siria nu este unul dintre principalii parteneri comerciali ai României. În ultima perioadă, când exporturile şi importurile autohtone s-au măsurat în zeci de miliarde de euro anual, firmele noastre au vândut în Siria produse în valoare de sub 200 de milioane de euro pe an şi au cumpărat de acolo mărfuri de numai câteva milioane de euro.
Cele mai căutate produse româneşti au fost cele alimentare (cu precădere animale vii ori carne) şi „materialele crude, necomestibile“, urmate de maşini şi echipamente de transport şi de combustibili minerali şi lubrifianţi.
Anul acesta, peste 50% din exporturile de grâu ale României au fost direcţionate spre Egipt, ceea ce creează o foarte mare vulnerabilitate pe această zonă, mai ales că mărfurile contractate prin licitaţie nu sunt încă plătite, iar o eventuală intrare în incapacitate de plată a acestei ţări ar crea ceva probleme agenţilor din România care au câştigat astfel de licitaţii. În mare parte, însă, de livrarea grâului românesc licitat până acum se ocupă traderii internaţionali.
Totuşi, escaladarea unei astfel de situaţii ar pune o presiune şi mai mare pe preţul cerealelor româneşti, afectate deja de producţia ridicată şi cererea mică. Egiptul este cel mai mare importator de grâu la nivel mondial, cu achiziţii de opt-zece milioane de tone anual şi o piaţa în care comercianţii din România au reuşit să intre abia în ultimii doi ani.
Sursa: capital.ro
TITLURILE ZILEI:
• Elena Udrea, între spital şi instanţă • Protest al angajaţilor ANAF la Ploieşti • Vacanţă cu roboţi şi distracţie. Copiii cuceresc lumea tehnologiei la Ploieşti! • Podul de la Blejoi s-a redeschis, dar şantierul rămâne deschis. Autorităţile critică întârzierile şi pagubele colaterale • Elena Udrea, între spital şi instanţă • Protest al angajaţilor ANAF la Ploieşti • Vacanţă cu roboţi şi distracţie. Copiii cuceresc lumea tehnologiei la Ploieşti! • Podul de la Blejoi s-a redeschis, dar şantierul rămâne deschis. Autorităţile critică întârzierile şi pagubele colaterale
Un război în Siria ar costa România un miliard de euro
10 septembrie 2013
Din aceeaşi categorie:
Top articole
-
Guvernul Bolojan face "victime": 11 comune din Prahova, rămân fără viceprimari!
-
Vara plină de evenimente în Prahova. O săptămână încărcată de poveşti, oameni şi emoţii
-
Ucigaşul cu toporul din Lipăneşti. Tânără de 22 de ani, lovită mortal în plină zi. Agresorul a fost prins la scurt timp!
-
Lovită pe trecerea de pietoni, o femeie din Ploieşti a murit la spital. Fiul cere ajutor pentru a afla adevărul
-
11 suflete, printre care un bebeluş, lăsate sub cerul liber după un incendiu devastator. Apel la umanitate!
-
Femeie aproape ucisă în bătaie de un bărbat care fusese pus în libertate cu câteva ore în urmă
-
Viceprimarul Săraru vrea locuinţă de serviciu....sau decontarea navetei de la Bucuresti!
-
EXCLUSIV VIDEO Nico, surpriza banchetului claselor a 8 a de la Colegiul de Artă Carmen Sylva Ploiesti
-
Groapă de gunoi cuprinsă de flăcări azi-noapte, în Prahova
-
Barajul Paltinu rămâne intact! Operaţiunea de golire s-a blocat înainte să înceapă! Ce au descoperit inginerii
Anul - ediţia nr. 3783
Copyright © 2011 - 2025 Ştiri Actuale
Copyright © 2011 - 2025 Ştiri Actuale
ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 1 iulie 2025
Autentificare
Autentificare