Duminică, 24 noiembrie 2024 - 3:15:52
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!

Vulcanii Fuji şi Etna, pe lista UNESCO


17 iunie 2013

Muntele Fuji din Japonia şi vulcanul Etna din Sicilia, Italia, vor fi înscrişi pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO în cadrul sesiunii anuale a comitetului UNESCO, după ce înscrierea lor a fost recomandată de diferite organisme. Sesiunea începe astăzi la Phnom Penh, în Cambodgia, şi se va încheia pe 27 iunie.

Simbol al Japoniei, vulcanul Fuji atinge înălţimea de 3.776 de metri, fiind cel mai înalt munte din această ţară. Ultima oară a erupt în urmă cu 300 de ani, însă vulcanul aflat la 100 de kilometri distanţă de capitala Tokyo este în continuare activ. Dincolo de frumuseţea peisajelor, muntele sacru al japonezilor este şi un sit cultural, care adăposteşte numeroase sanctuare şintoiste.

Vulcanul Etna, aflat pe coasta de est a Siciliei, are o înălţime de 3.329 de metri, fiind cel mai înalt munte din Italia de la sud de Alpi. Cu o circumferinţă la bază de 140 de kilometri, vulcanul Etna este de două ori şi jumătate mai înalt decât Vezuviul, un alt vulcan celebru al Italiei, care are o înălţime de 1.281 de metri.


În total, 32 de situri naturale şi culturale ar putea fi înscrise pe lista UNESCO datorită „valorii lor universale excepţionale”, adăugându-se astfel celor 962 de locuri aflate deja pe listă.

Printre propuneri se numără castelul şi oraşul Vianden din Luxemburg, deşertul costier al Namibiei, vilele şi grădinile familiei de Medici din Toscana, Italia sau bisericile din lemn din Carpaţii polonezi şi ucraineni.

Siturile propuse au fost examinate de două organisme consultative care au transmis o serie de recomandări comitetului UNESCO, alcătuit din reprezentanţi din 21 de ţări. Înscrierea unui sit pe lista UNESCO reprezintă o miză importantă datorită implicaţiilor economice: ea poate duce la deblocarea unor ajutoare pentru conservare sau la creşterea numărului de turişti care vizitează zona.

Lista completă a celor 32 de situri ce vor fi analizate (pe care nu se află niciun sit din România) poate fi consultată aici.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin

Hidroprahova


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 22 noiembrie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro