Joi, 25 aprilie 2024 - 2:19:17
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Lecţie despre ce înseamnă Socialism, la un colegiu din Suedia


22 martie 2016

Un profesor de economie de la un colegiu suedez a declarat că nu a picat vreodata pe cineva la examen, dar a picat o dată o grupa intreagă.

Acea clasă a insistat să susţină faptul că socialismul este funcţional si că nimeni nu ar trebui să fie sărac si bogat, ci toata lumea EGALA!

Profesorul le-a spus, "OK, vom face in grupa aceasta un experiment asupra socialismului. Practic, voi face media tuturor notelor si fiecare va primi aceeaşi nota, astfel incât niciunul nu va pica si niciunul nu va primi nota 10."
După primul test, notele au fost adunate si impărţite la numărul de studenti, toti primind nota 8.

Studentii care au studiat intens au fost supăraţi, dar cei care au invăţat mai puţin au fost bucurosi peste măsură.
Cum cel de-al doilea test se apropia, studenţii care studiaseră puţin au invăţat si mai puţin, iar cei care studiaseră mai intens si-au spus că şi ei vor o "pomană", asa incât si ei au studiat mai puţin.

Media celui de-al doilea test a fost 6! Nimeni nu mai era fericit.

Când a fost dat al treilea test, media notelor a fost 4.

Notele nu au fost crescătoare deoarece au apărut certurile, acuzaţiile, ura şi nimeni nu a vrut să mai inveţe pentru beneficiul altuia. Spre marea surpriza a tuturor studenţilor, toti au picat. Profesorul le-a spus că socialismul va pica in final, deoarece atunci când recompensa este mare, efortul pentru a avea succes este, de asemenea, mare. Dar când statul nu mai acordă acea recompensă, nimeni nu va incerca sau va vrea sa aibă succes.

Nu putea fi o explicatie mai simplă.

Iată un scurt paragraf care sintetizează totul:

"Nu se poate legifera ca săracul să fie liber, iar bogatul în afara libertăţii. Ceea ce primeste o persoană, fără a fi muncit pentru aceasta, trebuie produs de cineva care, la rândul ei, nu primeşte pentru ceea ce a muncit.

Statul nu poate da cuiva ceva, fără să fi luat mai inainte de la altcineva.

Când jumătate din populaţie vede că poate să nu muncească, pentru că cealaltă jumătate va avea grijă de ea şi când jumatatea care a muncit realizează că nu are sens să mai muncească, pentru că  alţii sunt beneficiarii muncii lor, atunci acesta este sfârşitul oricărei naţiuni. Nu poţi multiplica bogăţia divizand-o."


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 25 aprilie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro