Joi, 21 noiembrie 2024 - 8:34:42
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!

Industria chineză se mută la sat


28 ianuarie 2014

Industria chineză se mută la sat, din cauza costurilor prea mari şi a restricţiilor de poluare din oraşe. Numai pentru curăţarea apelor poluate ar fi nevoie de peste 200 de miliarde de dolari. China vrea să se dezvolte cu orice preţ şi, în încăpăţânarea de a nu investi în tehnologie performantă, mai puţin poluantă, comunităţi întregi sunt rase de pe faţa pământului. Oamenii ori fug din calea fabricilor, ori se îmbolnăvesc de boli grele. Produsele chineze ieftine au un preţ care va fi plătit de întreaga lume.

Milioane de muncitori chinezi merg acasă pentru a-şi petrece sărbătorile departe de poluarea din marile oraşe industriale. Pe măsură ce tot mai multe centre industriale, printre care şi capitala Beijing, introduc noi restricţii pentru a reduce poluarea, mii de fabrici sunt împinse spre zona rurală.

Dar, în vreme ce în alte părţi ale lumii o călătorie cu trenul departe de oraş oferă răgazul unei vacanţe în aer curat, aici este mai greu de fugit din calea poluării. Prefectura Shaoxing, aflată la două ore distanţă de Shanghai, este cunoscut ca un centru al industriei de vopseluri.

„Cred că oamenii din Shaoxing şi din China încă nu sunt conştienţi că le sunt încălcate drepturile când alţii le distrug mediul”, spune Xu Qingshi, activist de mediu.

Organizaţiile ecologiste monitorizează fabricile, dar problemele de mediu sunt un subiect sensibil în China.

„Fabrica din spatele meu şi această întreagă zonă produc vopseluri pentru ţesături, iar aerul de aici este irespirabil”, spune Jane Lanhee, reporter Reuters.

Odată cu sărbătorile noului an chinezesc, fabricile se închid. Schimbarea de aer se simte imediat. În acest sat, poluarea este aşa de mare, încât majoritatea localnicilor au plecat. Au rămas în urmă doar trei familii care nu-şi permit să plece.

Lucrătorii migranţi de la fabrici au închiriat casele localnicilor. Sătenii se tem să vorbească deschis în faţa camerei de filmat, dar spun că mulţi dintre ai au fost loviţi de cancer şi că apa nu mai este de mult timp potabilă.

Fabricile chinezeşti nu exportă doar bunuri la preţuri foarte mici, ci şi poluare. Un studiu recent arată că o parte din poluarea chineză trece Oceanul Pacific şi ajunge în Statele Unite ale Americii. O treime din gazele cu efect de seră provine din industriile chineze orientate spre export, potrivit unui studiu al organizaţiei Worlwatch Institute.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin

Hidroprahova


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 21 noiembrie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro