Vineri, 19 aprilie 2024 - 2:24:52
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Fumatul interzis celor sub 21 de ani, într-o destinaţie turistică celebră


15 iulie 2015

Autorităţile din statul american Hawaii au decis ca, de anul viitor, cei care nu au împlinit 21 de ani să nu aibă voie să fumeze sau să deţină ţigări clasice sau electronice. Această decizie a fost luată după ce, potrivit unor studii, aproximativ 25% dintre elevii de clasa a IX-a şi a X-a au fumat cel puţin o dată o ţigară electronică, iar 18% le folosesc regulat.

Potrivit CNN, autorităţile din Hawaii mai spun că există cercetări care arată că 34% dintre fumători au spus că s-au apucat de fumat între 18 şi 20 de ani, iar această nouă lege ar putea scădea numărul fumătorilor pe viitor. Hawaii este primul stat american care creşte vârsta legală la care tinerii au voie să fumeze în public şi să cumpere ţigări.

În România, în următoarele luni, o asociaţie de tineri vrea să invadeze onlineul cu mesaje antifumat şi de informare asupra riscurilor la care se supun cei care sunt dependenţi de acest viciu.

Tinerii au venit cu planul pentru această campanie, iar Ministerul Sănătăţii cu sprijinul moral. „Finanţarea este una privată, pe care am accesat-o noi. Vorbim undeva cred, în momentul de faţă, de 20.000 de euro”, a declarat Ioana Tomuş, coordonatorul campaniei de informare, reprezentantă a organizaţiei Tinerii uniţi, membră a Coaliţiei România Respiră.

Campania vine şi în contextul în care, în toamnă, după revenirea din vacanţa parlamentară, deputaţii trebuie să dea votul pentru legea care ar putea interzice total fumatul în spaţiile publice.

Senatul a votat pe 18 martie o modificare legislativă prin care se interzice complet fumatul în spaţiile autorităţilor şi instituţiilor publice centrale şi locale, ale instituţiilor şi unităţilor de învăţământ, precum şi în unităţile sanitare, de stat şi private.

Însă deputatul PSD Aurelia Cristea a venit cu propunerea ca fumatul să fie interzis complet inclusiv în restaurante, baruri, cluburi, cafenele şi alte unităţi de alimentaţie publică. România este una dintre cele cinci ţări care nu-şi protejează cetăţenii de fumatul pasiv, arată un raport european. Pe aceeaşi listă se mai află Cehia, Grecia, Austria şi Slovacia.

Ţara noastră, care încasează în jur de 300 de milioane de euro din taxa pe viciu, amână implementarea legislaţiei internaţionale. Iar acest lucru se întâmplă în condiţiile în care, potrivit statisticilor, principalele cauze de deces din România sunt provocate de fumat: boli cardiovasculare, afecţiuni respiratorii cronice sau cancer.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 18 aprilie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro