Vineri, 29 martie 2024 - 1:33:42
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Mămăliga românească, vedetă în „The New York Times”


21 noiembrie 2013

 „În inima cartierului Brooklyn din New York, printre magazine cu piese auto, tarabe cu mâncare fast-food şi buticuri deţinute de evreii ortodocşi, curioşii vor descoperi o casă ţărănească, ce aminteşte de Europa de Est“.

 Aşa au descris jurnaliştii prestigiosului cotidian american „New York Times“ restaurantul Moldova, singurul cu specific românesc amplasat într-una dintre cele mai aglomerate metropole de pe glob.

 Articolul reprodus din  publicaţia americană, a transformat bucatele basarabene într-o atracţie şi pentru americanii curioşi să încerce gustul mămăligii şi al borşului. Localul desprins din peisajul balcanic s-a născut la iniţiativa lui Radu Panfil, un basarabean în vârstă de 35 de ani, ajuns pe pământ american în 2005, unul dintre cei aproape 5.000 de cetăţeni ai Republicii Moldova care locuiesc în New York. Curajos şi întreprinzător, bărbatul şi-a abandonat magazinul cu telefoane mobile deschis la Chişinău pentru a clădi în State o casă unde să poposească fraţii de peste Prut şi românii care trăiesc cu dorul de casă.

„Brooklyn este cartierul începuturilor pentru imigranţii din Europa de Est. Din acest motiv am hotărât să deschid primul restaurant aici. Este un deliciu extraordinar să văd cum oamenii se reîntâlnesc întâmplător, după ani de zile, pentru a povesti“, mărturiseşte Radu Panfil, într-un interviu acordat ziarului „Adevărul“, din care am reprodus  şi noi aceste rânduri. Bucurându-se de sprijinul familiei şi al prietenilor moldoveni, Panfil a reuşit în iulie 2012, după ce a fost mai întâi chelner şi manager în mai multe restaurante, să-şi vadă visul devenit realitate, şi să ducă mai departe o tradiţie de familie. „Când a fost desenată viziunea restaurantului, eram la o răscruce de drumuri. Localul la care lucram ca manager tocmai îşi închisese uşile. Dar dragostea pentru restaurante era mai vie ca niciodată, căci încă din copilărie visam să am un restaurant «ca şi tata»“, spune Radu, precizând că pentru el barul din Chişinău al tatălui a fost un fel de o a doua casă.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 29 martie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro