Vineri, 19 aprilie 2024 - 2:35:14
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Oraşul în care toţi locuitorii au loc de muncă şi câştigă 1200 de euro pe lună


11 februarie 2016

Micul orăşel Marinaleda, oraş spaniol situat în Andaluzia a devenit celebru după ce a fost comparat de jurnaliştii de la publicaţia The Guradian cu o adevărată utopie social-democrată, utopie pusă în practică de un primar care conduce acest oraş din anul 1979.

Primarul, pe numele său Juan Manuel Sanchez Gordillo, este un fan înfocat al lui Che Guevara şi a reuşit să transforme un oraş dintr-o regiune săracă a Spaniei într-o adevărată utopie comunistă, desprinsă parcă din cărţile lui Thomas Morus. Practic, în oraşul Marinaleda toată lumea are o casă pentru care plăteşte o taxă unică de 15 euro pe lună, toţi locuitorii au un loc de muncă şi un salariu fix de 1200 de euro. Chiar dacă anul trecut Andaluzia a fost regiunea cu cea mai mare rată a şomajului din Europa potrivit statisticilor oficiale, oraşul Marinaleda nu se confruntă cu niciun fel de problemă în acest sens.

Primarul a cooperativizat practic plantaţiile de măslini şi a reuşit să creeze o microeconomie eficientă, capabilă să susţină localitatea care acum se bucură de un anumit fel de prosperitate, pe care jurnaliştii englezi au denumit-o modelul satului comunist. Pământul gratis pe care primăria l-a oferit locuitorilor pentru a-şi construi case în schimbul modicei sume de 15 euro pe lună chirie, a fost dat cu o singură condiţie: să nu fie vândut niciodată. Pe deasupra, primăria le-a pus la dispoziţie locuitorilor şi forţa de muncă pentru a îşi putea ridica casele.

Oraşul în care toată lumea munceşte pe un salariu decent mai are o ciudăţenie. Poliţia este înlocuită de patrule cetăţeneşti care asigură cu eficienţă ordinea publică, în orăşelul respectiv lipsind aproape cu desăvârşire infracţiunile.

 

Sursa:expunere.com


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 19 aprilie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro