Vineri, 19 aprilie 2024 - 3:09:24
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Creştinii nu mai pot folosi cuvântul „Allah”


15 octombrie 2013

O instanţă de judecată din Malaezia a decis că persoanele de altă religie decât cea musulmană nu mai pot folosi cuvântul „Allah” pentru a se referi la Dumnezeu, relatează BBC.

Instanţa şi-a motivat decizia susţinând că folosirea cuvântului de către credincioşi de altă religie ar crea „confuzie în comunitate”. Malaezia este o ţară cu populaţie majoritar musulmană, dar are comunităţi importante de creştini şi hinduşi.

Creştinii din această ţară spun că ei au folosit acest cuvânt în limba malaieză de decenii şi că decizia reprezintă o încălcare a drepturilor lor. Anterior, în 2009, o altă instanţă hotărâse că termenul poate fi folosit şi de cei care nu sunt musulmani. Decizia de atunci a provocat tensiuni religioase, mai multe moschei şi biserici fiind atacate.

Cazul a ajuns în instanţă după ce Guvernul a anunţat că un ziar catolic din ţară („The Herald”) nu poate folosi cuvântul „Allah” în ediţia sa de limbă malaieză pentru a se referi la Dumnezeul creştin. Publicaţia a dat statul în judecată, iar prima instanţă a dat câştig de cauză ziarului catolic, în 2009. Guvernul a făcut apel, iar noua instanţă de judecată a decis acum că „Allah” nu mai poate fi folosit de persoane de altă religie decât cea musulmană pentru a se referi la Dumnezeu.

Reverendul Lawrence Andrew, editor al „The Herald”, a declarat că este „dezamăgit şi consternat” de hotărâre şi că intenţionează să facă recurs. „Este un pas înapoi în ceea ce priveşte libertatea fundamentală a minorităţilor religioase”, a spus el.

Susţinătorii publicaţiei catolice au susţinut că Bibliile în limba malaieză au folosit cuvântul „Allah” pentru a se referi la Dumnezeul creştin chiar înainte ca Malaezia să se formeze ca stat în urmă cu 50 de ani: „Allah este un termen folosit în Orientul Mijlociu şi în Indonezia şi este un termen atât pentru creştini, cât şi pentru musulmani. Limba malaieză este o limbă ce a împrumutat multe cuvinte, iar „Allah” este, de asemenea, un cuvânt împrumutat”.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 19 aprilie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro