Vineri, 29 martie 2024 - 1:35:58
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Surprind şi sârbii. Vor avea un prim-ministru femeie. Şi gay!


18 iunie 2017

O lesbiană a fost numită prim-ministru în Serbia, într-o premieră dublă pentru ţara vecină. Ana Brnabici are 41 de ani.

Noul premier de la Belgrad a absolvit Universitatea din Hull, în Anglia, şi este prima femeie premier şi primul premier gay din istoria Serbiei, o ţară ortodoxă.

Numirea lui Brnabici, care este un tehnocrat, vine în aceeaşi săptămână în care Leo Varadkar a fost ales formal drept primul premier gay din Irlanda.

Preşedintele sârb Aleksandar Vucici, un fost aliat al lui Slobodan Milosevici şi cu orientări pro-ruse, i-a oferit Anei Brnabici mandatul de a forma un nou guvern, spunând despre ea că ”este muncitoare şi cu calităţi profesionale şi personale”.

Brnabici a intrat în politică anul trecut, când a fost ministru al administraţiei publice şi a guvernării locale. A studiat în Statele Unite şi în Anglia, având o diplomă în marketing.

În Serbia, homofobia este o problemă generală, 65% dintre cetăţeni fiind de părere că homosexualitatea este o boală. Parada Pride din Belgrad se desfăşoară în fiecare an sub paza strictă a poliţiei, iar activiştii de extremă dreapta şi Biserica Ortodoxă organizează de fiecare dată proteste împotriva comunităţii LGBT.

Brnabici, care este un membru al comunităţii gay, are o misiune grea ca premier. Serbia se pregăteşte pentru integrarea în Uniunea Europeană, însă vrea să menţină relaţia apropiată cu Rusia şi să îşi dezvolte legăturile de prietenie cu China.

Mulţi specialişti se tem că Brnabici va fi ”păpuşa” preşedintelui Vucici. ”Nu cred că Brnabici va condice sau va avea un impact în politica externă. Preşedintele Vucici va decide direcţia ţării. Problema numirii o reprezintă mascarea situaţiei drepturilor civile în Serbia. Premierul va fi folosit ca un indicator al stării drepturilor omului din ţară, iar acest lucru nu este realist”, a spus Boban Stojanovici, cercetător politic la Universitatea din Belgrad, citat de The Guardian.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 29 martie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro