Miercuri, 24 aprilie 2024 - 10:57:02
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Trump: UE s-ar putea destrăma, Brexit e bun, NATO e învechită


17 ianuarie 2017

Preşedintele ales al Statelor Unite, Donald Trump, a stârnit un conflict cu oficialii Uniunii Europene în urma unui interviu pe care l-a acordat jurnaliştilor de la The Times şi Bild.

Preşedintele american a declarat că Brexitul se va dovedi un lucru extraordinar şi că alte ţări vor urma exemplul Marii Britanii pentru a ieşi din Uniunea Europeană. „Cred că şi alţii vor pleca”, a subliniat Trump. „Dacă refugiaţii vor veni în număr mare în diferite părţi ale Europei (…), cred că va fi greu să rămână împreună, pentru că oamenii sunt furioşi”, a avertizat preşedintele american.

Despre cancelarul german Angela Merkel a spus că nu a procedat bine că a deschis porţile pentru imigranţi. „Cred că ea a făcut o eroare catastrofică şi aceasta a fost de a prelua toţi aceşti migranţi ilegali”, a spus Trump, despre Merkel, pentru cotidienele Bild şi The Times.

De asemenea, a mai adăugat că s-au văzut consecinţele politicii de deschidere pentru migranţi, făcând aluzie la atentatul comis asupra târgului de Crăciun de la Berlin, în urma căruia au murit 12 oameni şi a fost revendicat de gruparea Stat Islamic.

Donald Trump a acuzat de asemenea Germania că domină UE, aceasta fiind practic „un instrument” pentru Berlin. „Este motivul pentru care eu cred că Regatul Unit a avut dreptate să iasă din UE”, a spus preşedintele ales al SUA.

El a mai spus că are „mult respect” pentru Angela Merkel, care „este de departe unul dintre şefii de guvern cei mai importanţi”. „Eu o respect, o apreciez, dar nu o cunosc, deci nu pot să spun că aş susţine-o” la alegerile legislative germane prevăzute pentru această toamnă, „în cazul în care aş susţine pe cineva”.

Trump: NATO e învechită

„Am spus cu mult timp în urmă că NATO are probleme. În primul rând că este învechită, pentru că a fost concepută acum ani şi ani”, a arătat Trump, într-un interviu acordat cotidianului german Bild şi cotidianului britanic The Times.

„În al doilea rând, ţările (membre) nu plătesc ceea ce ar trebui”, a adăugat Trump, referindu-se la faptul că puţine dintre statele din alianţa atlantică ating nivelul de 2% din produsul lor intern brut pentru cheltuieli militare, obiectiv al NATO fixat în 2014.

„Noi trebuie să protejăm aceste ţări, dar multe dintre ele nu plătesc ceea ce ar trebui”, a subliniat viitorul preşedinte american, care a apreciat că „aceasta este foarte nedrept faţă de SUA”.

„Nu există decât cinci ţări care plătesc ceea ce ar trebui. Cinci. Nu este mult”, a criticat el.

Preşedintele ales american a spus că a calificat de asemenea NATO ca învechită „ pentru că nu s-a ocupat de terorism”. Cu toate acestea, „NATO rămâne foarte importantă pentru mine”, a declarat totuşi Trump, potrivit Bild.

Reacţia miniştrilor de externe ai UE

Miniştrii de externe ai Uniunii Europene au reacţionat în urma declaraţiilor lui Donald Trump. „Vom vedea care vor fi consecinţele pentru politica americană”, a declarat şeful diplomaţiei germane, Frank-Walter Steinmeier, care a calificat drept îngrijorătoare declaraţia lui Trump potrivit căreia NATO este o structură „învechită”.

„La fel ca în cazul Brexit, trebuie să rămânem uniţi, să facem front comun, să nu uităm că forţa europenilor stă în unitatea lor. Aştept cu nerăbdare ca noul secretar de stat american să îşi preia funcţia ca să ne întâlnim şi să discutăm despre chestiuni importante: relaţia cu Rusia, chestiunea ucraineană, sancţiunile, acordul nuclear cu Iranul, acordul de la Paris”, a declarat ministrul de externe al Franţei, Jean-Marc Ayrault.

Şeful diplomaţiei ţărilor membre UE, vicepremierul slovac Miroslav Lajcak a făcut un apel la răbdare. „Haideţi să aşteptăm data de 20 ianuarie şi să judecăm administraţia Trump în funcţie de ce spune după ce va prelua mandatul. Nu cred că este cazul ca miniştrii de externe ai UE să speculeze pe marginea afirmaţiilor făcute de persoane care încă nu au fost confirmate în funcţie”, a declarat oficialul slovac.

Directorul CIA: „Spontaneitatea nu este ceva care apără interesele naţionale de securitate”

Directorul în funcţie al CIA, John Brennan, i-a administrat duminică preşedintelui ales al SUA, Donald Trump, o mustrare severă, sfătuindu-l să nu absolve Rusia pentru recentele sale acţiuni şi prevenindu-l să fie atent la declaraţiile pe care le va face după învestirea în funcţie, transmite Reuters, citată de jurnaliştii de la Agerpres.ro.

„Spontaneitatea nu este ceva care apără interesele naţionale de securitate şi, de aceea, atunci când vorbeşte sau când reacţionează, asiguraţi-vă că înţelege că implicaţiile şi impactul asupra Statelor Unite poate fi profund”, a afirmat Brennan, într-un interviu la postul Fox News.

„Nu este vorba doar despre domnul Trump. Este vorba despre Statele Unite ale Americii”, a subliniat directorul CIA, comentariile sale evidenţiind tensiunile ce există între preşedintele ales şi comunitatea de informaţii din SUA.

Trump a acuzat săptămâna trecută serviciile de informaţii americane pentru scurgerea în presă a unui raport neverificat despre materiale compromiţătoare pe care Rusia le-ar avea despre el. Într-un mesaj pe Twitter, miliardarul a acuzat aceste servicii de practici aducând aminte de Germania nazistă.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 24 aprilie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro