În China a început construirea unei clădiri care urmează să depăşească în înălţime Burj Khalifa din Dubai, clădirea de 828 de metri care este în prezent cea mai înaltă din lume, relatează CNN.
Denumită „Sky City”, clădirea va avea 838 de metri şi va fi ridicată în oraşul Changsha, în centrul Chinei. Compania constructoare „Board Group” a anunţat că intenţionează să termine lucrările în aprilie 2014, deci în doar zece luni. Burj Khalifa a fost ridicată în cinci ani.
Potrivit site-ului de arhitectură motiancity.com, statul chinez are în prezent 470 de zgârie-nori finalizaţi şi 332 în construcţie (conform site-ului, zgârie-norii sunt clădirile mai înalte de 152 de metri).
Sky City va costa 1,5 miliarde de dolari. Va avea 202 niveluri, un mall, o şcoală, un spital, birouri, o grădină pe acoperiş, un parc de distracţii, terenuri de sport, o fermă organică şi o „stradă pietonală” lungă de zece kilometri care uneşte primul etaj de cel de-al 170-lea.
„Rezidenţii nu au nevoie să iasă din clădire, pot să facă totul în interior”, a declarat Yue Zhang, unul dintre reprezentanţii companiei care construieşte clădirea.
Însă criticii se tem că Sky City va fi o clădire vulnerabilă din cauza tehnicilor neconvenţionale de construcţie folosite de „Board Group”. În 2011, aceasta a construit un turn cu 30 de niveluri în 15 zile, iar în 2010 a terminat un hotel cu 15 etaje în şase zile.
Potrivit companiei, tehnica de contrucţie este simplă. 20.000 de muncitori realizează în fabrică mii de blocuri din oţel şi beton, cu o suprafaţă de 60 de metri pătraţi fiecare, timp de patru luni. Apoi, blocurile sunt transportate pe şantier, unde sunt ridicate şi folosite pentru a construi structura clădirii. Această etapă durează două luni, realizându-se trei niveluri pe zi.
Alte patru luni sunt necesare pentru a termina interiorul clădirii. Până acum, compania a aplicat această metodă la construirea a peste 30 de clădiri.