Vineri, 29 martie 2024 - 12:01:19
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Prietenul Vladimir şi „o vizită istorică, un nou început”


10 august 2016

Tentativa de puci i-a oferit lui Erdogan şansa de a-şi consolida puterea, iar acum încearcă să şantajeze Occidentul, prin apropierea de Moscova”.

Anul trecut, în noiembrie, după ce aviaţia turcă a doborât un avion de luptă rus de-a lungul graniţei siriene, preşedintele Vladimir Putin vorbea despre „un cuţit în spate” cu care ar fi lovit „complicii teroriştilor”. Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan replica: „cei care ne-au violat spaţiul aerian trebuie să-şi ceară scuze, şi aceia nu suntem noi”.

Luni, 8 august, in ajunul vizitei la Sankt Petersburg, acelaşi Erdogan vorbea într-un interviu cu agenţia TASS despre „prietenul meu Vladimir” iar vizita în Rusia era „o vizită istorică, un nou început”.

Declaraţiile arată că Turcia vrea cu adevărat să reia mai ales relaţiile comerciale cu Rusia. Până acum, economic, Turcia a avut numai de pierdut din tensiunile care au apărut în relaţiile bilaterale şi care au îngheţat multe proiecte comerciale. Mai ales după ce Rusia a blocat turismul spre Turcia: în 2014, turiştii ruşi erau al doilea cel mai mare grup după germani şi cheltuiseră peste 3 miliarde de dolari, echivalentul a 0,4% din PIB-ul acelui an. Datele aparţin Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, BERD.

Multe exporturi turceşti au fost lovite de embargoul rusesc, traficul camioanelor a fost îngreunat, obstacole care au costat Turicia, estimează BERD, între 0,3 şi 0,7% din PIB până în 2016.

Rusia, pe de altă parte, a avut mult mai puţin de suferit de pe urma răcirii relaţiilor cu Ankara; în opinia unor analişti, Turcia a fost cea care a subestimat Moscova în confruntarea de anul trecut.

Analiştii politici urmăresc însă cu şi mai mare atenţie impactul geopolitic al reapropierii dintre Turcia şi Rusia. „În acest moment”, crede Anna Borschchevskaya de la Institutul pentru Orientul Apropiat de la Washington „Putin şi Erdogan lucrează mână în mână: tentativa de puci i-a oferit lui Erdogan şansa de a-şi consolida puterea, iar acum încearcă să şantajeze Occidentul, prin apropierea de Moscova”.

Refacerea relaţiilor turco-ruse schimbă şi paradigma în Siria: Turcia lui Erdogan a fost unul din oponenţii preşedintelui sirian Bashar al-Assad, susţinut de Rusia, inclusiv prin campania de bombardament lansată anul trecut în sprijinul armatei siriene. Şi care a dat rezultate.

Turcia s-a aliat cu Statele Unite în conflictul sirian, sprijinind grupările rebele care se opun regimului Assad. Numai că Ankara este deranjată între timp de faptul că miliţiile kurde din regiunea de graniţa devin tot mai importante în campania anti-Assad, fiind sprijinite deschis de Washington.În această ecuaţie complicată, Moscova şi Ankara par în acest moment să aibă un interes comun în Siria: să menţină situaţia actuală, cu un preşedinte Assad slăbit, dar la putere. Luni, în ajunul vizitei la Sankt Petersburg, Erdogan declara agenţiei TASS că în Siria „este imposibil să găsim o soluţie fără sprijinul şi cooperarea Rusiei”.

Tentativa de puci din Turcia, din 15 iulie, a provocat tensiuni între Ankara şi principalul său aliat NATO, Statele Unite. Mai ales după ce Erdogan l-a acuzat pe predicatorul Fethullah Gülen de incitarea la puci, Gülen trăieşte în exil în America şi, până acum, Ankara nu a obţinut extrădarea acestuia.

Moscova a profitat imediat de aceste probleme: nu numai că Rusia a fost una din primele ţări care a condamnat tentativa de lovitură de stat, dar ministrul de externe rus Serghei Lavrov s-a grăbit să compare tentativa de puci cu protestele din Ucraina, care au condus la schimbarea puteri iîn 2014.

Vizita la Sankt Petersburg este mesajul lui Erdogan către Occident „la nevoie, găsesc şi alţi parteneri”, este de părere Halil Karaveli, analist de la Stockholm, care conduce un program asociat Universităţii John Hopkins.

Occidentul se vede obligat să trateze Ankara „cu mănuşi”: Statele Unite şi NATO au nevoie de bazele din Turcia, Uniunea Europeană nu vrea să pericliteze acordul prin care Turcia a limitat drastic fluxul de migranţi spre Europa. Şi este vorba de aproape trei milioane de refugiaţi, aflaţi în acest moment în Turcia.

Numai că nici Ankara nu-şi poate subestima dependenţa de Occident, economică şi în probleme de securitate. Iar NATO rămâne principala „pavăză” a Turciei, apreciază analistul Halil Karaveli .

 


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 29 martie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro